„Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima’”, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američka ambasada reagovala je na postupak ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao „Kosovo je Srbija“ i potpisao se.

Dačić je, prenosi RSE, u izjavi za beogradski dnevnik Blic sledećim rečima pravdao svoj postupak: „To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao.“

Napomenuo je i da novac nije njegov, kao i da taj postupak nema veze sa SAD, iako je pisao po dolarima.

U izjavi za Sputnjik, Dačić je rekao da Srbija samo nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu kao što to neće činiti ni Amerika.

„I kao sto to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin. Ono što sam učinio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD i Srbije“, rekao je on.

Uništavanje valute je prema zakonu SAD prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna ili zatvor do šest meseci, ali u slučaju da se to radi „sa namerom da se papiri od vrednosti učine nepodobnim za korišćenje“. Iz ovoga proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po novčanicama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo upotrebiti.

U Srbiji, pisanje po novčanicama nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice smatraju nepodobnim za opticaj.

„Kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, smatra se nepodobnom za opticaj“, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije, gde se dodaje i da su banke dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za korišćenje.

Komentar(1)

  1. Dejan
    7. јун 2019. 23:48

    A šta je taj Frenklin izmislio ? Genocid nad Indijancima ili vruću vodu ! Šta je to što njega čini naučnikom ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.