“Umesto populizma i nacionalističkih strasti, hitno smirite tenzije…”: Organizacije civilnog društva u Srbiji i Crnoj Gori apeluju na vlasti…

2
Foto: Profimedia

Deset organizacija civilnog društva iz Srbije i Crne Gore uputilo je danas apel vladama te dve zemlje da “hitno smire” međusobne tenzije.

Poručile su im i da njihove države, kao kandidati za prijem u Evropsku uniju (EU), treba da sporna pitanja rešavaju u duhu regionalne saradnje.

“Smatramo da je dužnost lidera obe zemlje da vlastitim primerom pokažu spremnost da dijalogom reše postojeće razmirice, umesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu doneti glasove na predstojećim izborima, ali mogu imati i dugoročne i ozbiljne posledice”, navedno je u saopštenju.

Srbija i Crna Gora imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dve zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze, piše u tekstu.

“Nacionalistička retorika, mobilizacija mržnje, verske netrpeljivosti i straha, kao i napadi putem tabloidnih medija na odluke jedne ili druge zemlje, podsećaju na metode korišćene devedesetih godina prošlog veka, koje su kulminirale razarajućim sukobima na teritoriji cele bivše Jugoslavije”, upozorile su organizacije civilnog društva.

Istakle su da “predstavnici vlasti moraju da pokažu da su politički zreli i odgovorni i da ophođenje u odnosima dve države treba da bude takvo da podstiče na mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima”.

Apel su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike, Centar za evropske politike, Centar za građanske slobode, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, Evropski pokret u Srbiji, Institut alternativa, Komitet pravnika za ljudska prava i Politikon mreža.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Хвала Благоје за ово мало истине, али врло много користи. Бар ће они који су решили да путују тамо, сада знати и да понесу додатни новац за, скоро па, обавезне саобраћајне казне.

  2. Ja sam crnogorski policajac iz podgorice…nas uce da maltretiramo ucesnike u saobracaju koji dolaze iz Srbije i iz BiH jer kazu da su Srbi i Bosanci divlji narod iz Turske..

Comments are closed.