Umesto “bombe” – “prsten”, umesto “eksplodiraće” – “srce boleće”: Bora Dugić promenio tekst sporne pesme za Beoviziju

2
Foto: Printscreen RTS

Posle reagovanja Autonomnog ženskog centra na pesmu “Svadba velika”, koju će na predstojećoj Beoviziji izvesti Bora Dugić i sastav Balkubano, tekst pesme biće izmenjen, a autori kažu da u stihovima poput “poneo sam bombu, ako kažeš ne, razneću ja sve” nije bilo loše namere.

Jedan od članova sastava Balkubano, Nikola Burovac, rekao je Večernjim novostima na koji način je promenjen tekst pesme.

“U dogovoru sa RTS modifikovali smo tekst i promenili sve sporne reči”, rekao je on.

“Umesto bombe, sad je tu prsten, a u refrenu, umesto ‘ako kažeš ne, eksplodiraće’, biće ‘srce boleće’. Pesma sa modifikovanim tekstom biće danas okačena na internet.

Nikola Burovac je dodao da je prvobitna verzija pesma imala duhovit, šaljiv ton i da nisu imali nikakve loše namere.

“Pesma je vrcava, pozitivna, takva će i da ostane. Kod mnogih pesama, ako gledate samo tekst, bez muzike i načina na koji su interpretirane, možete da vidite nešto što ne bi trebalo da bude tako. Jedino što smo ovde mi bili malo direktniji. Dosta ljudi je to shvatilo onako kako smo želeli, ali, opet, mnogi su se pitali ‘pa, šta je to, zašto…’. Naša je namera bila da, baš u duhu naslova, ‘Svadba velika’, slavimo ljubav muškarca koji toliko voli svoju ženu da ne može bez nje. U tom kontekstu smo je pisali”, rekao je on.

Autonomni ženski centar zahtevao je juče hitno povlačenje pesme “Svadba velika” sa Beovizije i svih platformi Radio-televizije Srbije gde se pesma promoviše, jer smatra da promoviše nasilje prema ženama.

Autonomni ženski centar naveo je da smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla „ne“, koji promoviše ideju da žena treba da bude „moja ili ničija“, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

RTS je odmah po reagovanju Autonomnog ženskog centra uklonio pesmu sa Jutjub kanala i istakao da želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

2 KOMENTARA

  1. Sramno. Ovo gore što ste napisali svakako je očajno i kič,
    ali pozivanje na linč žena, šta je to? to opravdamo? jer su muškarci navodno jači pol.
    u čemu su jači? u nasilju?

  2. Verovatno su bolji tekstovi gde se pominju ČKE BEOGRADSKE, …BILA SAM PIJANA…UTERAJ MI UTERAJ DAJCA U GARAŽU…?!?

Comments are closed.