Umanjite rizike poslovanja

  Piše Ivan Grujić, pomoćnik izvršnog direktora, Triglav osiguranje a.d.o. Beograd

  0

  Odmah po završetku školovanja odlučili ste se da pokrenete svoj biznis. Ili ste to odlučili nakon više godina provedenih kod različitih poslodavaca i stečenog iskustva u poslovanju. Svakako ste u samom momentu pokretanja sopstvenog posla bili suočeni sa rizicima: konkurencija, plasman robe ili usluga, ostvarivanje dovoljnih prihoda da pokrijete sve troškove i druge obaveze, zarade zaposlenih i vašu zaradu i da ostane dovoljno za nova ulaganja i unapređivanje poslovanja.

  Dakle, rizici poslovanja su od samog početka tu. Borite se sa njima, sve ih je više jer je i tržište veće, konkurencija je jača, margine niže… Stalno razmišljate o njima.

  U ovakvoj poslovnoj situaciji nekako po strani ostanu rizici koji i ne zavise toliko od tržišta i konkurencije, rizici koji u jednom satu mogu odneti sve ono što ste uložili i što ste stvorili mukotrpnim radom, ono od čega živi vaša porodica i porodice vaših partnera i kolega. Ne razmišljate o njima jer nemate vremena, ili jer ne želite da mislite o takvim stvarima jer… neće se to baš vama desiti. Smatrate da ste dovoljno uložili u bezbednost. 

  Međutim, i pored svih preventivnih mera i pažnje mogu se dogoditi one najgore stvari. Ovi rizici nisu oni o kojima se može razmišljati kada se ostvare jer tada je kasno. O njima se mora razmišljati na vreme. Sagledati šta sve može da se desi, uzeti u obzir specifičnost vaše delatnosti. 

  Vaš osiguravač će stručno sa vama izvršiti analizu vaših rizika i pomoći da ih na pravi način, optimalno, osigurate. On je vaš partner koji rizike može preuzeti na sebe.

  Jednom polisom osiguranja možete osigurati svoje poslovne objekte, opremu u njima i zalihe od velikog broja rizika: požara, udara groma, manifestacija i demonstracija, prirodnih rizika kao što su zemljotres, oluja, poplava, bujica i visoka voda; od iscurenja vode iz instalacija, od provalne krađe i razbojništva, loma stakla, pa čak i obesti.

  Svoju mehaničku, mašinsku i elektronsku opremu možete osigurati i od rizika loma. Takođe, od loma možete osigurati i ugrađenu instalaciju u vašim poslovnim objektima.

  Kada se ostvari rizik požara, svakako nećete biti u mogućnosti da odmah nastavite svoje poslovanje. Osiguranje vam pruža mogućnost da dodatno pokrijete deo izgubljene dobiti i fiksnih troškova u određenom periodu nakon nastanka štete.

  Posedujući svoj sopstveni biznis i poslovne objekte i drugu imovinu uvek ste u situaciji da nekom trećem licu možete načiniti određenu štetu, oštetiti ili uništiti njegovu imovinu ili zdravlje, pa čak i ugroziti njegov život. Osiguranje vam pruža i tu vrstu zaštite, osiguranje od odgovornosti prema trećim licima.

  Osiguravač vam može obezbediti i pomoć u neprijatnim situacijama koje oduzimaju vreme i novac kao što je lom stakla, začepljenje kanalizacionih instalacija, razni elektro kvarovi, kvar klimatizacije, kvar brave… tako što će nakon vašeg poziva servisnom centru obezbediti brzu intervenciju odgovarajućeg servisera: vodoinstalatera, bravara, stakloresca, stolara, elektroinstalatera, zidara…

  Na samom kraju ali svakako ne manje bitno, možda i najbitnije, treba pomenuti i osiguranje vaših zaposlenih od posledica nesrećnog slučaja kao i za slučaj težih bolesti i hirurških intervencija. Pažnja prema zaposlenima će se svakako vratiti njihovim odnosom prema poslu i firmi.

  Ugovaranjem osiguranja svih ili nekih od pomenutih rizika svoje poslovanje ćete dodatno obezbediti, a svoju pažnju možete slobodno usmeriti na rešavanje poslovnih izazova i osvajanja tržišta. Svoju energiju ćete uložiti u ono što volite da radite i u rešavanje poslovnih situacija koje vas motivišu. A kada se setite rizika požara, poplave, provale, havarija, znaćete da je vaš osiguravač tu da vam u slučaju da se oni ostvare pomogne da što pre stanete ponovo na svoje noge i vratite se u biznis.

  Triglav osiguranje vam stoji na raspolaganju da zajednički analiziramo sve vaše rizike i da vam ponudimo optimalnu kombinaciju pokrića, prilagođenu specifičnostima vaše delatnosti i obimu vašeg poslovanja.