Ultimativni vodič kroz sobna vrata

  0
  Foto: pinterest

  Kada uđemo u kuću ili stan prvo što uočimo su sobna vrata, jedna ili više njih. Ukoliko i jedna odudaraju od kompozicije prostora u kome se nalaze bilo pogrešnom bojom, oblikom ili izborom materijala od kojeg su načinjena, sobna vrata će zadržati svoju primarnu ulogu ali će narušiti smislenu celinu enterijera a to je nešto što svi želimo da izbegnemo.

  Ukoliko ste se odlučili za ono klasično rešenje, a to su sobna vrata od punog drveta, budite spremni da izdvojite značajnu sumu novca za ova u svakom pogledu visoko kvalitetna vrata. Drvo je bilo i ostalo skup materijal, svevremen i omiljen. Puno, masivno drvo kao materijal daje sobnim vratima koja se od njega proizvode onu osobitu toplinu i dodir romantičnog. Ova vrata su odlični zvučni i toplotni izolatori, ekološki prihvatljiva i osiguravaju sigurne i zdrave uslove u prostoru koji omeđuju. Drvo koje se najčešće upotrebjava za izradu sobnih vrata je jela, bor, trešnja, ružino drvo, mahagoni, jasen, bukva i hrast.

  Foto: pinterest


  Sobna vrata proizvode se i od pločastih drvnih prerađevina. Jedan od tih produkata je medijapan. Medijapan kao materijal čine drvene ploče koje su nastale tako što se drvena prašina, opiljci i strugotina mešaju sa smolama i presuju pod visokim pritiskom. Medijapan ploče su otpornije od iverice, otpornije na uticaj vode ili hemikalija i na mehanička oštećenja. Medijapan ploče oblažu se melaminskom folijom, CPL folijom i 3D folijom. Ove folije su ustvari posebne vrste papira koje se na ploče nanose pod veoma visokim pritiskom. Medijapan ploče se zahvaljujući folijama proizvode u mnogo boja i nijansi a takođe mogu imitirati izgled drveta i tako svojim raznovrsnim dizajnom omogućuju kupcima vrata od medijapan ploča početnu glavoobolju i krajnje oduševljenje izborom.

  Furnirana sobna vrata se izrađuju od ploča koja se dobijaju nanošenjem ili lepljenjem tankih furnir ploča na već pripremljenu medijapan ploču. Ovaj materijal je veoma kvalitetan i izdržljiv pa se od njega izrađuju estetski veoma privlačna ali i vrlo kvalitetna vrata koja su sasvim u skladu sa svim zahtevima koji se pred njih postavljaju. Lako se boje u boje po izboru ili lakiraju i na taj način im se naglašavaju prirodni tonovi drveta. Jedna od tehnika proizvodnje ovih sobnih vrata podrazumeva da se ispun između dva sloja medijapana napuni kartonskim saćem i time se ovim vratima povećava toplotna i zvučna izolacija. Ako se, međutim ispun napuni ekstrudiranom ivericom, ovako proizvedena sobna vrata su savršen spoj velike čvrstine i male težine. Samim tim spadaju među najkvaltetnija sobna vrata na našem trištu.

  Sličnog načina proizvodnje kao medijapan ploče tu su i takozvane HDF ploče od kojih se izrađuju sobna vrata. Medijapan ploče u svojoj osnovi imaju ploče srednje gustine, dok HDF ploče čini osnova velike gustine koja je proizvedena od ostataka drveta i lepka presovanih pod velikim pritiskom. U zavisnosti od dodatih lepaka ili smola i ove ploče imaju različite kvalitativne osobine ali su među najotpornijim. Za izradu sobnih vrata uglavnom se koristi HDF koji je oplemenjen odnosno koji je obložen melaminskom folijom i time estetski zadovoljava i najzahtevnije kupce takvih vrata. Ova sobna vrata su veoma kvalitetna i izdržljiva a naročit kvalitet kojim se odlikuju je njihova dugotrajnost.

  Foto: pinterest  Više nije novina na tržištu upotreba PVC materijala u proizvodnji vrata, pa ni onih sobnih. Mnogo dobrih osobina se može navesti kada su u pitanju sobna vrata načinjena od ovog materijala i neke od njih su odlična zvučna i toplotna izolovanost, otpornost na vlagu, na temperaturne skokove, hemijske uticaje i mnoge druge. Ova vrsta sobnih vrata nisu svojom cenom nedostižna, naprotiv. Moderno dizajnirana, sa celim spektrom boja i nijansi koje možete izabrati, dvostrano bojena, ustakljena ili ne, sve su tražinija na tržištu.

  Sobna vrata nisu prosto deo zida. Ona su estetski nezaobilazni deo enterijera koji dobrim svojim izborom može oplemeniti kompletan ugođaj stana ili kuće. Čak i za male prostore postoje odlična rešenja u uštedi prostora kao što su sobna klizna vrata. Ona su uvek dobro rešenje čak i kada imate dovoljno prostora koji je krilnim vratima potreban za otvaranje i zatvaranje. Mogu biti viseća ili vrata koja ulaze u zid. Izrađuju se od različitih materijala kao što su drvo, iverica, staklo, plastični materijali i mnogi drugi.

  Da li je moguće izbrojati koliko puta se jedna sobna vrata otvore i zatvore tokom dana? Ako ste samac čak i tada to nije mali broj. Ako je u pitanju višečlana porodica, broj se brzo umnoži. I ta ista vrata vremenom posustanu. I potrebno ih je zameniti. Kada vam trebaju nova sobna vrata bilo da ste u fazi završavanja nove kuće, adaptirate ili preuređujete stan ili su se stara vrata naprosto predala, gde početi?

  Sajt mirandre.com vam je omogućio da njegovom posetom pronađete sve informacije koje su vam potrebne. Prvo što je neophodno je da znate šta želite, ili bar šta je to što ne želite u svom stanu. Da li želite već gotova sobna vrata ili su vaše želje i potrebe specifične pa želite da vam se vrata naprave?

  Mirandre.com vam nudi popis distributera, prodavnica, radionica i montažera svih vrsta i tipova sobnih vrata na našem tržištu.