Ukupno 41 zaražen koronavirusom u Srbiji, pacijent iz KC Vojvodine pušten kući, neke zemlje EU puštaju 1.600 dece migranata iz Grčke: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Profimedia, Profimedia, Beta - AP Photo/Petros Karadjias

ŠEST NOVIH SLUČAJEVA U SRBIJI – U Srbiji je jutros do 8 časova registrovano novih 6 slučajeva koronavirusa, čime se broj obolelih popeo na ukupno 41, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Do danas do 8 časova je u Institutu Torlak testirano 256 osoba.

PACIJENT KOJI SE LEČIO NA KC VOJVODINE VIŠE NEMA KORONAVIRUS – “Sa Klinike za Infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, jedan pacijent je pušten na kućno lečenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na koronavirus, a njegovo zdravstveno stanje će se i dalje pratiti”, izjavila je za RTV Vojvodine, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić.

Ona je dodala da se u KC Vojvodine trenutno leče četiri pacijenta obolela od koronavirusa.

“Od ta četiri, jedan je u teškom opštem stanju i zahteva mehaničku ventilaciju”, izjavila je Edita Stokić.

SZO O (NE)SUSPENZIJI NASTAVE U SRBIJI – Odeljenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu navelo je da vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom i da za zatvaranje škola moraju da postoje čvrsti razlozi.

“Koliko nam je poznato, vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom, a zatvaranje škola je jedna od njih. Zatvaranje škola je agresivna mera koja onemogućava obrazovanje dece, što je njihovo osnovno pravo. Zbog tog razloga moraju postojati čvrsti razlozi za zatvaranje”, navodi se u odgovoru SZO za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru portarola SZO koji je mejlom prosledila savetnica za komunikacije Stefani Brikmans stoji i da su vlasti u Srbiji “posle razmatranja trenutnih epidemioloških podataka” procenile da nije vreme za zatvaranje škola i da to može da bude promenjeno “kako se bude menjala epidemiološka situacija”.

PRIVREMENA ZABRANA ULASKA IZ RUMUNIJE U SRBIJU – Vlada Srbije privremeno je zabranila, odnosno ograničila ulazak i kretanje stranim državljanima koji dolaze iz Rumunije, radi sprečavanje širenja virusa korona.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, međunarodni tranzitni prevoz tereta u drumskom saobraćaju ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju ostaje za strane državljane koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj, a precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej u Kini, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Južne Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Takođe, ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu, saopšeno je posle sednice Vlade.

MERE NA KOSOVU – Kosovska vlada donela je sinoć odluku o preduzimanju rigoroznih mera u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa.

Zatvoreni su kopneni granični prelazi za sve koji ulaze na Kosovo, sem za državljane Kosova koji dolaze iz inostranstva, građani Kosova koji budu ulazili na Kosovo biće kontrolisani i samoizolovani na period od 14 dana.

Vlada je takođe odlučila da blokira sve ulaske i izlaske iz opština Klina i Vitina i istovremeno zabranila međugradski i organizovani međunarodni saobraćaj.

Od 15. marta se obustavljaju sve linije vazdušnog saobraćaja prema i sa Kosova, sem vojnih i medicinskih letova.

Odlučeno je i da se zatvore sve kafane, restorani, tržnice stoke i automobila. Zahteva se i da se većina poslova u narednim danima obavlja od kuće, što ne važi za zdravstvene radnike i radnike u oblasti bezbednosti.

Biće zatvoreni tržni centri i drugi prodajni objekti sem objekata gde se prodaju hrana i lekovi. Takođe je odlučeno da se suspenduju sve sportske i kulturne aktivnosti.

Prema poslednjim informacijama, potvrđena su dva slučaja zaraze koronavirusom na Kosovu.

PENDAROVSKI ANGAŽOVAO VOJSKU – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski angažovao je vojsku na području opština Debar i Centar Župa u kojima je uvedeno krizno stanje zbog širenja koronavirusa.

Svi ulazi u gradić Debar i susedno naselje Centar Župa su popodne blokiralii pripadnici policije i ne dozvoljavaju ulazak ni izlazak iz tog područja na krajnjem zapadu Severne Makdonije.

Prema odluci Pendarovskog, pripadniciji Armije Severne Makedonije će biti angažovani za podršku lokalnoj samoupravu i podršku policijskim snagama u obezbeđivanju dela državne granice sa Albanijom na teritoriji Debra, od 13. marta do 11. aprila.

Vlada u Skoplju je uvela 30-dnevnu vanrednu situaciju na području opština Debar i Centar Župa, i omogućila je meštanima da mogu da se vrate do večeras u ponoć.

Od ukupno 13 zaraženih korona virusom u Severnoj Makedoniji 11. je sa područja te dve opštine i smešteni su u Infektivnu kliniku u Skoplju. U kućnoj izolaciji se nalazi više od 20 sumnjivih slučajeva, koji su do sada bili negativni na testove.

SAD POZVALE KINESKOG AMBASADORA ZBOG ŠIRENJA LAŽNIH VESTI O KORONAVIRUSU – Vašington je na razgovor pozvao kineskog ambasadora u SAD nakon što je jedan kineski zvaničnik rekao da postoji teorija zavere prema kojoj je američka vojska navodno unela korona virus u kineski grad Vuhan odakle je počela epidemija.

“Širenje teorija zavere je opasno i smešno. Hteli smo da upozorimo (kinesku) vladu da to ne tolerišemo, za dobrobit kineskog naroda i celog sveta”, izjavio je neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol kineske diplomatije Žao Lidjijan u četvrtak uveče je pomenuo teoriju zavere navodeći da se na internetu pojavljuju priče na tu temu.

RUSIJA SMANJUJE LETOVA PREMA EU – Ruske vlasti saopštile su da će od ponedeljka smanjiti letove prema Evropskoj uniji u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Restrikcije se uvode kako bi se osigurala bezbezdnost zemlje, zaštitilo javno zdravlje i sprečila zaraza novog virusa u Rusiji, saopštile su ruske sanitarne službe.

U Rusiji ima 45 slučajeva zaraze i nije registrovan nijedan smrtni slučaj. Rusija je već ranije zatvorila granicu sa Kinom i ograničila putovanja iz i prema Iranu i Južnoj Koreji.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je sinoć da će verovatno uskoro biti testiran na koronaviru, iako tvrdi da nema nikakve simptome te bolesti.

TRAMP O KONTAKTIMA SA ZARAŽENIMA – Trampa su novinari u nekoliko navrata pitali da li je testiran na virus pošto je bio u kontaktku sa brazilskim zvaničnikom, članom delegacije predsednika Žaira Bolsonara, za koga se kasnije utvrdilo da je oboleo, prenosi agencija Beta.

“Uopšte ne znam ko je to. Proveo sam dva sata sa predsednikom (Brazila) a on je negativan na testu i to je dobro”, rekao je američki predsednik i dodao da će verovatno uskoro i sam biti testiran.

“Bio je neko za koga kažu da je dobio (koronavirus)”, rekao je Tramp. “Nemam pojma ko je to. Ja se slikam, a to bukvalno traje nekoliko sekundi…”

Tramp je dodao da su mu lekari u Beloj kući rekli da nema nikakve simptome i dodao da ne želi da osobe koje nemaju simptome bolesti rade test na COVID-19.

Nekoliko sati kasnije, lekari iz Bele kuće su saopštili da Tramp neće biti testiran, iako je jasno da je bio u interakciji sa najmanje dvojicom članova delegacije koji su pozitivni na koronavirus. Kako se navodi, njegov kontakt sa njima okarakterisan je kao nisko rizičan, preneo je Njujork tajms.

GRUPA ZEMALJA EU PRIMA 1.600 DECE MIGRANATA IZ GRČKE – Grupa zemalja članica Evropske unije pristala je da primi iz Grčke najmanje 1.600 dece migranata koja nisu u pratnji roditelja.

Komesarka EU za unutrašnja pitanja Ilva Johanson rekla je danas da će prva deca bez pratnje roditelja verovatno naći domove u Luksemburgu sledeće nedelje.

Uz Luksemburg, decu migrante će primiti i Finska, Francuska, Nemačka i Portugalija, a na današnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova članica EU još dve zemlje su izrazile želju da budu uključene u taj proces, navela je Johanson.

U prepunim kampovima na grčkim ostrvima trenutno živi više od 42.000 migranata, medju kojima je oko 5.500 dece bez pratnje roditelja. Prema podacima Europola, oko 10 odsto njih ima manje od 14 godina.

IZVESTITELJKA EP ZA KOSOVO: OČEKUJEM PRLJAVU KAMPANJU U SRBIJI -Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel izjavila je o eventualnom odlaganju izbora u Srbiji zbog virusa treba da odluče zdravstveni stručnjaci, ali da ona svakako očekuje veoma prljavu kampanju pred izbore u Srbiji.

“(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić kontroliše sve, većinu medija, lokalne samouprave i veći deo državnog aparata i neće se plašiti da to iskoristi”, rekla je Fon Kramon Taubadel za vikend izdanje Danasa.

Taubadel je izrazila nadu da će novi pregovarački tim Beograda i Prištine biti uspostavljen u Briselu sa ljudima koji duboko i sveobuhvatno razumeju ovaj region, ali je dodala da je su više od dijaloga važne političke reforme.

Za izvestiteljku EP razmena teritorija je veoma opasna i suštinski loša ideja koja bi imala posledice po ceo svet.

SAD PRIVREMENO OBUSTAVLJAJU POMOĆ KOSOVU DOK NE UKINE TAKSE PREMA SRBIJI – Agencija američke vlade “Milenijum Čelendž Korporejšen” (MCC) saopštila je da će privremeno obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz Srbije, preneo je večeras Glas Amerike.

“Stav SAD po pitanju kosovske takse na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje te takse će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast”, navodi se u saopštenju američke agencije.

Sve dok se ne reši to pitanje, Agencija ističe da će pauzirati primenu početka svog programa i razvoj predloženog kompaktnog programa na Kosovu.

“Odluka da se nastavi sa programima MCC zasniva se na akcijama kosovske vlade”, navodi se u saopštenju i dodaje da se “Milenijum Čelendž Korporejšen” nada da će kosovska vlada izabrati da brzo reši pitanje takse kako bi se nastavilo sa programima podrške.

MCC je nezavisna agencija američke vlade koju je osnovao Kongres 2004. godine. Njen delokrug rada je raspodela pomoći stranim državama.

AKTULENI BROJ NEDELJNIKA – SA DVE RAZLIČITE NASLOVNE STRANE – NA SVIM JE KIOSCIMA I DOSTUPAN NA NOVINARNICA.NET

SVIM ČITAOCIMA NA POKLON NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA