Ukrajinu pogodili novi sajber napadi: Pali sajtovi Vlade, sumnja se na ruske hakere…

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nekoliko sajtova Vlade Ukrajine, uključujući sajt Ministarstva spoljnih poslova, palo je nakon hakerskog napada, izjavio je danas vladin zvaničnik.

“Kao rezultat velikog hakerskog napada, sajtovi Ministarstva spoljnih poslova (MSP) i mnogih drugih vladinih tela trenutno ne rade. Naši stručnjaci uveliko rade na osposobljavanju IT sistema”, napisao je portparol ukrajinskog MSP Oleg Nikolenko danas na Fejsbuku.

Za agenciju AP Nikolenko je izjavio da je prerano reći ko stoji iza napada.

“Prerano je donositi zaključke dok je istraga u toku, ali postoji duga evidencija o ruskim sajber napadima na Ukrajinu u prošlosti”, rekao je.

Nikolenko je verovatno mislio na hakerske napade koji su se dogodili u zimu 2015. godine, kada je veliki deo Ukrajine ostao bez struje, usled sajber napada za koje se sumnja da su došli upravo iz Rusije.

Hakeri, za koje se ponovo sumnja da dolaze iz komšiluka, navodno su ostavili preteću poruku na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Ukrajinci!… Sve informacije o vama su postale javne. Budite uplašeni i očekujte gore. To je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Poruka je takođe sadržala zastavu Ukrajine i mapu njene teritorije koje su bile precrtane, a napomenuta je i ukrajinska pobunjenička vojska koja se borila protiv Sovjetskog Saveza za vreme Drugog svetskog rata.

Moskva je ranije negirala sajber napade na Ukrajinu.

Između dve države poslednjih nedelja povišene su tenzije zbog nagomilavanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Sergej Rjabkov, šef ruske delegacije koja je prethodnih dana obavila seriju razgovora o ukrajinskoj krizi sa predstavnicima SAD i NATO pakta, izjavio je kako su pregovori dospeli u ćorsokak.

Kremlj zahteva da Ukrajina i Gruzija nikada ne postanu članice NATO pakta, uz uklanjanje svih trupa i opreme koje NATO poseduje u državama istočnog dela Evrope.

(Gardijan, Beta)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime