Ukrajinski zvaničnici: “Masovna ruska granatiranja na jugu Ukrajine”

0
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

(Beta-AFP) – Rusi su sproveli “masovna” granatiranja danas na jugu Ukrajine, ciljajući pomorsko selo blizu Odese i luku Mikolajev, javile su ukrajinske vlasti.

Ruski udari sprovede se uprkos sporazumu postignutom sa Moskvom prošle nedelje o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica, važnih za svetsku prehrambenu bezbednost, preko tri luke u oblasti Odese.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je objavio preko društvenih mreža video koji pokazuje uništene kuće u Zatoki, popularnom letovalištu na Crnom moru blizu Odese.

“Jutro je, obično selo Zatoka. Ljudi su se odmarali i živeli. Nema baza, nema trupa. Ruski teroristi samo su želeli da pucaju”, napisao je on u komentaru.

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je danas da su izvedeni brojni raketni napadi na jugu Ukrajine sa upotrebom aviona koji dolaze iz pravca Crnog mora.

“U Odesi su pogodjene stambene zgrade u priobalnim kvartovima, nije bilo žrtava prema prvim informacijama”, napisala je vojska u saopštenju preko Fejsbuka.

Navodi se da je lučka infrastruktura gadjana u regionu Mikolajeva.

Regionalni guverner Mikolajeva Vitali Kim rekao je da je jutros izveden “masivan napad” na grad, i objavio video gde se vide brojne eksplozije i crni dim.

Napisao je na Telegramu da je pogodjen važan infrastrukturni objekat i automobilska kompanija i da prema preliminarnim informacijama nije bilo žrtava.

“Rakete su takodje ciljale periferiju grada i bilo je pokušaja oštećena lučke infrastrukture”, rekao je.

Na istočnom frontu troje civila ubijeno je u protekla 24 sata u regionu Donjecka, objavio je danas guverner Pavlo Kirilenko.

“Nema više nijednog mesta u regionu Donjecka koje nije pogodjeno i koje je relativno bezbedno”, rekao je Kirilenko u intervjuu za nacionalnu ukrajinsku televiziju.

On je rekao da su noćas u regionu Donjecka pogodjena mesta Toretsk, Avdivka, Marinka, Karsnogorivka. Mesto Bahmut je gadjano iz artiljerije i vazduha, a granatiran je i prilaz Slovjanska.

Prema Sergeju Gajdaju guveneru susedne oblasti Lugansk, koja je gotovo cela pod ruskom okupacijom, ukrajinske snage odbile su četiri ruska napad u poslednja 24 časa i borbe su nastavljene na petom pravcu.