Ukrajinski ambasador: “Ruski uticaj je veliki, ali to je izbor Srbije”

0
PrintScreen/RTS

Rat u Ukrajini nije samo borba za slobodu i nezavisnost te zemlje, već i borba za pravo drugih demokratskih zemalja da slobodno odlučuju kome će se prikloniti, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Volodimir Tolkač, ambasador Ukrajine u Srbiji, koji je na tu poziciju došao početkom aprila.

Podvlači da Ukrajina i Srbija imaju zajednički cilj – put ka EU i smatra da na tom putu treba da se međusobno pomažu, mada „nije srećan“ zbog velikog uticaja Rusije u Srbiji, ali je ocenio da Beograd sam odlučuje na koju stranu ide, prenosi N1.

Povodom toga da je Srbija osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali nije osudila agresiju Rusije u najoštrijem smislu, niti je uvela sankcije Moskvi. Tolkač je rekao da svi imaju svoje ciljeve i puteve do tog cilja.

„Ukrajinci bi cenili kada bi ih Srbija u potpunosti podržala. Ali, to je izbor Srbije… Veoma cenimo to što se Srbija pridružila svim ostalim zemljama i glasala za zaštitu teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine. To je zajednička bliska pozicija. I mi smo štitili teritorijalni integritet i nezavisnost Srbije, kao što je to Srbija to uradila glasom u UN“, rekao je Tolkač.

Glas Amerike je podsetio da je Ukrajina podržala teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, da su ukrajinski zvaničnici među prvima osudili NATO bombardovanje Jugoslavije 1999, što, kako je rekao Tolkač, nije dovoljno poznato u Srbiji.

On je izrazio nadu da će se nova Vlada Srbije više okrenuti Zapadu, pa samim tim i Ukrajini. Dodao je da “nije srećan što Rusija ima veliki uticaj u Srbiji, ali to je izbor Srbije”.

“Mi samo pokušavamo da zajedno radimo ono što možemo, da budemo deo evropskih država. Srbija bira kako će doći do tog cilja. Ali, ako imamo zajednički cilj, moramo se ispomagati na tom putu. Ne želim da pritiskam Vladu Srbije ili bilo koga, da nešto uradi. Voleo bih samo jedno – da tim putem idemo zajedno”, rekao je ukrajinski ambasador.