“Ukrajinska vojska se suočava sa dva velika izazova – spajanje ruskih trupa sa severa i juga i zalihe municije”

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Nemoguće je dati bilo kakve operativne informacije o tome kakvo je stanje ukrajinske vojske zbog odbijanja Kijeva da otkrije bilo šta o svojim potencijanim slabostima.

BBC je međutim razgovarao sa stručnjakom koji kaže da postoje dva ključna izazova sa kojima će se ukrajinska vojska suočiti u narednim danima, uprkos tome što njene snage značajno usporavaju napredak Rusije i pružaju veliki otpor.

Nik Rejnolds, analitičar i stručnjak za kopneno ratovanje trusta mozgova (think tank) RUSI rekao je da ukrajinska vojska mora da spreči odigravanje oba scenarija, dok uporedo brani svoje gradove od Ruskih napada.

Prvo – postoji rizik da bi ruske trupe mogle da se probiju sa juga i pridruže se svojim saborcima koji dolaze sa severa. Ukoliko se ova dva fronta spoje u jedan, to bi dovelo do izolacije ukrajinskih trupa koje se nalaze duž linije konflikta u Lugansku i Donjecku.

“Trenutno je ruski napredak sa juga spor, ali on postoji kako bi se odsekao deo ukrajinskih snaga. To bi dovelo do izolacije značajnog dela ukrajinske vojske”, rekao je Rejnolds.

Drugo – Rejnolds je rekao da bi ukrajinska vojska uskoro mogla da iscrpi svoje zalihe municije.

“Rezerve koje su imali na početku rata su prema njihovoim procenama dovoljne za deset dana borbe. Oni će verovatno ostati bez municije uskoro”.

Rejnolds je rekao da je teško predvideti koliko municije je preostalo Ukrajini, ali da usled intenziteta kojim se borbe vode, to ne može biti velika količina.

Municiji koju su neke od zemalja poslale Ukrajini treba mnogo vremena da stigne na konačnu destinaciju, imajući u vidu dalek put i probleme snabdevanja koje je izazvala invazija.

“U situaciji u kojoj Ukrajina ne može da dobije preko potrebno naoružanje, ona se nalazi u još većoj neprilici od trenutne”, zaključio je Rejnolds.

Vojna snaga: Ukrajina i Rusija

*UKRAJINARUSIJA
Aktivna vojska196.600900.000
Rezervisti900.0002.000.000
Ukupno vojnika1.096.6002.900.000
Borbeni tenkovi9873.417
Bobreni avioni 1241.391
Jurišni helikopteri57407
Oklopni transporteri8317.272
Artiljerija1.818.5.899

Podaci: Military Balance 2022.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.