Ukrajinci tvrde da je ruska vojska pogodila porodilište u Marijupolju: “Najmanje 17 povređenih”; Džonson nazvao napad “izopačenim”

0
EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK

Gradska skupština Marijupolja tvrdi da je Rusija uništila dečju bolnicu u tom gradu, prenosi BBC, koji navodi da ne može da proveri ove navode.

U saopštenju objavljenom u sredu popodne, zvaničnici navode da su “ruske okupacione snage bacile nekoliko bombi na dečju bolnicu” kao i da je šteta “kolosalna”.

Britanski javni servis prenosi da je napisano da se ne zna tačan broj žrtava, a da je komandant regionalne vojne uprave Pavlo Kirilenko naveo u video snimku na Fejsbuku da su ranjeni u napadu evakuisani u najbližu bolnicu.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je takođe objavio na svom Tviter nalogu snimak. On je naveo da su ljudi i deca pod ruševinama, dodajući da je u pitanju direktan udar ruskih trupa na porodilište. U tvitu traži, ponovo, da se zatvori nebo nad Ukrajinom.

Ukrajinski poslanik Dmitro Gurin objavio je na svom Tviter nalogu snimak, navodeći da je u pitanju uništeno porodilište i dečja bolnica. Kako je napisao, dosta je stradalih i povređenih žena, a podatke o deci i bebama još uvek nema.

Najmanje 17 povređenih u bombardovanju porodilišta

Ukrajinske vlasti su saopštile, kako prenosi BBC, da je najmanje 17 osoba povređeno kada je ruska vojska pogodila porodilište u Marijupolju. Povređeno je osoblje bolnice i trudnice.

Komandant vojne administracije tog rejona rekao je da na sreću nijedno dete nije povređeno.

Džonson: “Izopačeno”

Britanski premijer podelio je snimak koji kruži u vezi sa napadom na porodilište u Marijupolju i nazvao ga “izopačenim”.

UN: Nijedna zdravstvena ustanova ne sme da bude meta napada

Nijedna zdravstvena ustanova u Ukrajini “nikada ne sme da bude meta” napada, rekao je portparol UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarric), reagujući na rusko bombardovanje pedijatrijske bolnice u Marijupolju.

UN i Svetska zdravstvena organizacija pozvale su i nastavljaju da pozivaju “na hitan prekid napada na zdravstvene ustanove, bolnice, zdravstvene radnike i vozila hitne pomoći”, rekao je Dižarik novinarima.