Ukrajina potpisala sporazum sa ruskim snagama – korak ka potpunim mirovnim pregovorima i prilika za lokalne izbore u Donbasu

0
Foto: Profimedia

Ukrajinska vlada je potpisala sporazum sa proruskim snagama, Rusijom i evropskim posmatračima, nakon pregovora u Minsku. Taj će sporazum omogućiti održavanje lokalnih izbora u regionima koje kontrolišu ruske snage.

Smatra se da je ključni faktor za postizanje dogovora to što je na vlasti u Ukrajini nova vlada sa premijerom Volodimirom Zelenskim.

I ukrajinska vlada i ruske trupe u istočnim oblastima, naglasili su da će povući vojne snage iz regiona Donjecka i Luganska, tokom naredne nedelje.

Međutim, Zelenski je naglasio da ne želi “izbore pod pretnjom pištoljem”. On je naglasio da je uslov za održanje izbora da Ukrajina povrati kontrolu svojih granica sa Rusijom.

Zelenskom veliki deo ukrajinske političke elite zamera to što, kako kažu, čini ustupke Rusima i vrlo lako sa njima pregovara, dok ukrajinski premijer ističe da je njegov cilj održanje mirovnog samita, na kojem će razgovarati sa Vladimirom Putinom.

Putin je takav samit ranije odbio, tražeći održanje lokalnih izbora u Donbasu. Sada kada je dobio ono što je želeo, ne postoji prepreka za organizovanje takvog samita.

I jedna i druga strana su se složile da je uslov da izbori imaju legitimitet da ih posmatraju strani posmatrači iz OEBS-a.