Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobile status kandidata EU: “Početna tačka nove istorije Evrope”, kaže Zelenski

0
Beta/(AP Photo/Geert Vanden Wi

Premijer Luksemburga Gzavije Betel napisao je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.

„Istorijski momenat i signal nade za ukrajinski narod“, poručio je on u tvitu.

Davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je “početna tačka nove istorije Evrope”, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon samita samita EU u Briselu.

“Danas ste doneli jednu od najvažnijih odluka za Ukrajinu od njene nezavisnosti pre trideset godina. Ovo je najveći korak ka političkom jačanju Evrope”,rekao je Zelenski u govoru na videokonferencij iz Kijeva.

O postignutom dogovoru šefova država i vlada na samitu u Briselu tvitovao je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

“Dogovor, Evropski savet je upravo odlučio da da status kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji. Istorijski trenutak”, napisao je on na Tviteru.

Danas obeležavate ključan korak na vašem putu ka EU. Čestitam Zelenski i Maja Sandu i narodu Ukrajine. Naša budućnost je zajednička.

Makron: Veoma snažan signal Rusiji 

Status kandidata za članstvo u Evropsku uniju koji je danas Ukrajini i Moldaviji dodeljen na samitu Saveta EU je “veoma snažan signal Rusiji”, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron, čija zemlja predsedava Savetom EU, pozdravio je “politički gest jake i ujedinjene Evrope”, tokom konferencije za novinare u Briselu na kojoj se održava evropski samit.

Fon der Lajen uverena da će brzo sprovesti reforme 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovodjenje neophodnih reformi nakon što im je EU dodelila status kandidata za članstvo.

“Ne može biti boljeg znaka nade za gradjane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima,” rekla je nakon završetka današnjeg dela samita EU u Briselu i dodala da još uvek treba da urade domaći zadatak.

“Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom,” rekla je ona, prenosi Radio slobodna Evropa.

Fon der Lajen je izjavila da odluka jača i Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svetu da je EU ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim pretnjama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajine za članstvo u EU kao “istorijsku”.

“Iskreno pozdravljam odluku lidera EU da Ukrajini daju status kandidata,” naveo je on na Tviteru.

“To je jedinstven i istorijski trenutak u odnosima Ukrajine i EU,” dodao je ukrajinski predsednik.

Pred početak sastanka u Briselu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da će na samitu Evropskog saveta u Briselu Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobiti status kandidata.

“Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata, uz uzimanje u obzir da postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti. I za Gruziju je to jasan put ka Evropskoj uniji”, objavio je na svom Tviter nalogu Borel.

On je dodao i da će se na sastanku razgovarati o “posledicama rata Rusije protiv Ukrajine i daljoj podršci Ukrajini”.

“Veoma smo zabrinuti zbog posledica rata na cene i nestašice hrane. Bojimo se da Rusija pokušava da izazove glad u mnogim zemljama koje zavise od pšenice i da blokira izvoz ukrajinskog žita”, izjavio je visoki predstavnik.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime