Ukrajina i civilima dozvoljava nošenje oružja: Parlament usvojio nacrt zakona

1
(Beta/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ukrajinski parlament izglasao je nacrt zakona koji civilima dozvoljava nošenje vatrenog oružja.

Ovaj predlog prihvaćen je većinom glasova, jer su 274 poslanika glasala „za“ u parlamentu koji broji 450 članova.

Potez ukrajinskog parlamenta dolazi nakon odluke Rusije da prizna dve otcepljene republike istočne Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je u ponedeljak da Moskva priznaje dva otcepljena regiona istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk kao “nezavisne” države, nakon čega je ubrzo usledila naredba o slanju ruskih snaga tamo da bi “održavale mir”.

Pošto je ruska Duma ratifikovala dogovore o prijateljstvu sa dva regiona, američki predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa DNR i LNR. I EU je odobrila sankcije Rusiji, a iz Brisela poručuju da očekuju da im se i Srbija pridruži. Sankcije Rusiji uvele su i Kanada, Japan, Australija, Velika Britanija.

Nakon invazije 2014. na ukrajinsko poluostrvo Krim, Moskva je počela da podržava separatističke snage u istočnoj Ukrajini protiv centralne vlade, što je politika koju je zadržala poslednjih sedam godina. Prema podacima Ujedinjenih nacija, sukob je odneo više od 13.000 života.

Sjedinjene Američke Države, s evropskim saveznicima, tvrde da Rusija priprema teren za invaziju na Ukrajinu, nakon što je grupisala više od 100.000 vojnika i teško naoružanje na ukrajinskoj granici.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu bezbednost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

1 KOMENTAR

  1. Je l’ to Zelenski pokušava Ukrajinu da pretvori u divlji Zapad? Licno naoružanje ne može da bude resenje, već mere da se ustavno urede odnosi u zemlji.

Comments are closed.