Uklonjenja statua posvećena stradalim na Trgu Tijenanmen: Univerzitet u Honkongu bez “Stuba srama”

0
(Beta/Lam Chun Tung/The Initium Media via AP)

(Beta-AFP) – Spomenik na univerzitetu u Hongkongu koji obeležava masakr na pekinškom Trgu Tjenanmen 1989, uklonjen je noćas.

Osam metara visoku statuu nazvanu “Stub srama”, koja prikazuje 50 izlomljenih tela nagomilanih jedno na drugo, napravio je danski skupltor Jens Galšiot kao simbol izgubljenih života u vojnom suzbijanju prodemokratskih protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 4. juna 1989.

Statua je uklonjena uprkos protivljenju skulptora.

Ona je postala predmet spora u oktobru kada je univerzitet tražio da se ukloni dok su se aktivisti i grupe za ljudska prava usprotivile.

Galšiot je ponudio da je vrati nazad u Dansku, pod uslovom da  dobije imunitet od sudskog gonjenja prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, ali za sada to nije dobio.

Radnici su zabarikadirali spomenik kasno sinoć, a zatim se čuo zvuk bušilica sa tog mesta oko koga je postavljeno obezbeđenje.

Hongkonške vlasti suzbijaju političko neslaganje uz primenu Zakona o nacionalnoj bebednosti koji je izgleda usmeren na veliki deo prodemokratskog pokreta.

Peking je posle višemesečnih antivladinih protesta u Hongkongu 2019. godine nametnuo ovaj zakon koji zabranjuje secesiju, subverzije, terorizam i dosluh sa strancima radi intervenisanja u polsovima grada.

Više od 100 prodemokratskih aktivista uhapšeno je na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti. Zakon je kritikovan navođenjem da ukida slobode obećane Hongkongu kada ga je Britanija predala Kini 1997. godine.

Spomenik Stub strana podignut je pre više od dve decenije i prvobitno je bio postavljen u Viktorija parku u Honkgongu pre nego što je premešten na Univerzitet.

Svake godine 4. juna članovi sada raspuštenog studentskog sindikata očistili bi statuu da obeleže godišnjicu masakra na Tjenanmenu. Hongkong i Makao ranije su bila jedina mesta na kineskom tlu gde su dozvoljene komemoracije događaja na Trgu Tjenanmen. 

Poslednje dve godine godišnjie bdenje uz sveće u Hongkongu zabranile su vlasti, koje su kao razlog navele rizik sakupljanja zbog pandemije koronavirusa.