Bomba izvađena i uništena, 1.000 građana evakuisano, saobraćaj bio u prekidu…

0
Foto N1

(Beta, mediji)- Bomba teška 242 kilograma iz Drugog svetskog rata, izvađena je iz zemlje na gradilištu u Nodilovoj ulici na Banovom brdu. Pripadnici Sektora za vanredne sitaucije MUP-a Srbije su uništili bombu 14.30 u selu Gaj kod Kovina.

Navodi se da je u akciji uklanjanja bombe i obezbeđenja šire okoline Nodilove ulice u naselju Banovo brdo bilo angažovano oko 400 policajaca, pripadnika Sektora za vanredne situacije, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije i Sektora za ljudske resurse MUP-a Srbije, kao i predstavnika Grada Beograda i Hitne pomoći. 

Deo stanovnika Banovog brda je zbog današnje akcije evakuisan iz svojih domova, a nekoliko ulica u blizini Hipodroma je zatvoreno za saobraćaj.

“Avio-bomba iz Drugog svetskog rata, koju su radnici pronašli na gradilištu u Nodilovoj ulici u beogradskom naselju Banovo brdo, uklonjena je bez ijednog incidenta”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kako je preneo MUP, Vulin je rekao da je taj deo opštine Čukarica sada bezbedan.

Po rečima načelnika Odeljenja za neeksplodirana ubojna sredstva Sektora za vanredne situacije Mihajla Marinkovića, uklanjanje upaljača i neutralizacija avio-bombe prošli su bez problema.

“Specijalnim alatima skinuta su dva upaljača, prednji i zadnji, i uništili smo ih na licu mesta, tako da je sada sve bezbedno i sigurno”, rekao je Marinković i dodao da je bomba uz sve mere bezbednosti i uz policijsku, vatrogasnu i medicinsku zaštitu upućena ka mestu gde će biti uništena.

Bomba navodno ima dva upaljača koja su veoma osetljiva zbog čega će, kako je preneo N1, biti preneta na lokaciju u Deliblatskoj peščari, u blizini Kovina, gde će biti aktivirana u kontrolisanim uslovima.

Nekoliko ulica u blizini Hipodroma na Banovom brdu zatvoreno je danas za saobraćaj zbog uklanjanja bombe teške 242 kilograma iz Drugog svetskog rata u Nordilovoj ulici.

Zatvoreni su i delovi Požeške, Zrmanjske i Paštrovićeve ulice, okvirno do 17 časova, a oko 1.350 stanara moralo je da se evakuiše, javila je Radio televizija Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je zbog uklanjanja bombe zaostale iz Drugog svetskog rata na Banovom brdu u Beogradu evakuisano više od 1.000 građana.

“Imali smo samo jedan problem sa engleskim državljaninom. Kada smo došli do njegovog stana on nije hteo da se evakuiše i na kraju smo morali da ga privedemo u policijsku stanicu”, rekao je Vulin za TV Prva.

On je rekao da je prvi upaljač sa bombe bio mehanički i da je uklonjen, a od toga da li je drugi upaljač hemijski ili mehanički zavisi da li će biti izvedena kontrolisana detonacija ili će bomba biti transportovana.

Stanari koji su morali da budu evakuisani, napustili su svoje domove jutros do 7 časova, a ko nije imao gde da ode, smešten je unutar osnovne škole “Banović Strahinja”, gde se trenutno nalazi 11 ljudi.

Ispred škole “Banović Strahinja” dežuraju pripadnici MUP-a, prenose mediji.

“Radi se o avionskoj bombi, kalibra 500 libri. Teška je 242 kilograma, od toga ima 126 kilograma eksplozivnog punjena, 120 cm je dugačka i 36 cm u prečniku i naoružana je sa dva upaljača”, izjavio je u petak Luka Čaušić, v. d. pomoćnik ministra policije i načelnik sektora za vanredne situacije.

Tramvaji na linijama 12l, 2 i 13 voze skraćeno do Gospodarske mehane, a promenjene su i trase vozila na linijama 23, 37,  49, 51, 52, 53, 57, 58, 85, 87, 88 и 560Е.

Volonteri i pripadnici civilne zaštite obavestili su stanare da jutros do 7.00 moraju da napuste svoje domove, a samo manji broj odlučio je da provede dan u obližnjoj školi “Banović Strahinja”.