Ukinuta mera samoizolacije inficiranih korona virusom u Velikoj Britaniji

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

(Beta-AP) – Ljudi inficirani korona virusom neće biti zakonski obavezni da se samoizoluju u Engleskoj od naredne nedelje, objavila je danas vlada Velike Britanije.

Premijer Boris Džonson rekao je da će ukidanje svih zakonskih mera borbe protiv širenja korona virusa omogućiti ljudima u Velikoj Britaniji da se zaštite bez ograničavanja sloboda.

Očekuje se da će u parlamentu sutra izneti detalje plana “život sa kovidom” koji će takodje verovatno smanjiti broj testiranja na korona virus.

“Došli smo do faze u kojoj mislimo da možete pomeriti ravnotežu sa državnih mera, sa zabrane odredjenih delovanja, prisiljavanja odredjenih delovanja u korist podsticanja lične odgovornosti”, rekao je Džonson.

Medjutim neki od vladinih naučnih savetnika rekli su da je to rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta broja novih infekcija virusom i oslabiti odbranu zemlje od budućih sojeva.

Podsetnik da je korona virus i dalje rasprostranjen stigao je uz vest da je kraljica Elizabeta Druga danas testirana pozitivno i da ima blage simptome.

Džonsonova konzervativna vlada ukinula je većinu ograničenja virusa u januaru, ukinuvši kovid propusnice za lokale i obavezu nošenja maski u svim okruženjima osim u bolnicama u Engleskoj.

Kombinacija visoke stope vakcinacije u Velikoj Britaniji i blažeg omikron soja dovelo je do toga da ublažavanje mera nije dovelo do porasta broja hospitalizacija i smrti.

I jedan i drugi broj opada iako Velika Britanija i dalje ima najveći broj infekcija korona virusom u Evropi posle Rusije i više od 160.000 prijavljenih smrtnih ishoda.

Sada konzervativna vlada najavljuje uklanjanje preostalih kovid mera koje ograničavaju javne slobode kao vid prelaska sa vladine intervencije na ličnu odgovornost.

Zakonski zahtev za izolacijom od najmanje pet dana nakon pozitivnog testa biće zamenjen savetodavnim merama, a korona virus će se tretirati više kao grip kako postane endemski.