“Ukidamo skoro sve antikovid mere – nema distance od metar, niti maski”: Odluka norveških vlasti zbog male verovatnoće da će kovid-19 i dalje biti pretnja po zdravstveni sistem

0
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

“Norveška će ukinuti skoro sve preostale regulative uvedene radi suzbijanja širenja virusa korona pošto je vrlo mala verovatnoća da će kovid-19 ugroziti Službe zdravstvene zaštite”, rekao je premijer te zemlje Jonas Gar Stoere.

Norveška je ukinula većinu regulativa 1. februara i zadržaće neke od mera na arktičkom arhipelagu Svalbard. Nove mere stupaju na snagu od danas, prenosi Rojters.

„Uklanjamo skoro sve mere uvedene za suzbijanje širenja virusa korona. Pandemija više ne predstavlja prijetnju za većinu nas. Soj omikron izaziva manje ozbiljna oboljenja i zaštićeni smo vakcinama“, naglasio je Stoere.

Norvežani više neće morati da drže odstojanje od najmanje metar, niti da nose maske. Uklanjanjem ovih mera omogućava se otvaranje noćnih klubova i drugih mesta za zabavu.

Putnici koji dolaze u Norvešku više neće morati unapred da prijavljuju dolazak i administracija, takođe, ukida obavezan dokaz o negativnom rezultatu testa.

Posetioci Svalbarda, gde je rad zdravstvenih službi ograničen, moraće da se testiraju pre i nakon dolaska, dok su i dalje suspendovani čarter letovi ka tom arhipelagu.