Ukidaju se sve restrikcije na okupljanja uvedene zbog pandemije u Izraelu

0

(Beta) – Izrael će 1. juna ukinuti sve preostale restrikcije na okupljanja uvedene na zbog pandemije korona virusa i neće više ograničavati ulazak na odredjena mesta samo za vakcinisane, posle uspešne kampanje vakcinisanja.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajan je sinoć najavio da će maske morati da se nose u zatvorenom najmanje još naredne dve nedelje, dok zdravstveni eksperti razmatraju da li da se i ta mera ukine.

Restrikcije uvedene na putovanja u inostranstvo takodje će ostati na snazi i moguće je da će se pojačati kako bi se sprečilo širenje novih sojeva virusa, prenose izraelski mediji.

Medjutim od 1. juna Izraelcima više neće biti potreban dokaz o vakcinaciji da nekuda udju i ukinuće se ograničenja na broj kupaca u radnjama, gostiju u restoranima, te na drugim mestima, a neće biti ograničenja na okupljanja ni na otvorenom, ni u zatvorenom prostoru.

“Izrael se vraća rutini. Pre manje od šest meseci smo počeli kampanju vakcinacije. Zahvaljujući odličnom radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu sproveli smo najbolju vakcinaciju u svetu”, rekao je Edelštajn, dodavši da zbog takve situacije prestaje upotreba takozvanih zelenih propusnica.

Ministar je apelovao na Izraelce da ne putuju u zemlje sa visokom stopom morbiditeta i da se pridržavaju mera fizičkog rastojanja kada su u inostranstvu.

Izrael je zahvaljujući vakcinciji broj novozaraženih korona virusom smanjio sa 8.600 na vrhuncu krize na samo 27 dnevno u proseku tokom ove nedelje. Broj aktivnih slučajeva kovida-19 smanjen je sa 88.000, uključujući 1.228 u ozbiljnom stanju, na 510 infekcija i 59 ljudi u ozbiljnom stanju.

U ovom trenutku 22 bolnice u Izraelu nemaju ni jednog obolelog pacijenta od kovida-19 i nema medicinskog osoblja u karantinu zbog izlaganja virusu.

Više od 5,1 miliona Izraelaca od oko devet miliona je primilo obe doze vakcine i 92 posto Izraelaca starijih od 50 godina je revakcinisano.