Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o ukidaju kovid propusnica, izjavila je članica štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važile posle 22 časa, da bi sa porastom broja novozaraženih njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

Kako je rekla Kisić Tepavčević, zadržava se preporuka za nošenje maski u zatvorenim prostorima, a ukida se ograničenje broja ljudi u zatvorenom.

“Kada je u pitanju izolacija obolelih, ona je i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera prema bolesniku, koja uključuje izolaciju od sedam dana, po potrebi duže”, kazala je ona medijima nakon sednice Kriznog štaba.

Sve mere za putnike u međunarodnom saobraćaju ostaju na snazi, pa je i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, odgovarajući test ili dokaz o preležanoj bolesti za ulazak u Srbiju.

Preporučuju se dodatne, četvrte buster doze vakcine za starije od 18 godina, pet meseci nakon prve buster doze.

“Pre svega se ova preporuka odnosi na one koji su pod većim rizikom”, rekla je ministarka, navodeći da se radi o ljudima koji imaju hronična oboljenja, starijim od 60 godina i slično.

Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12-18 godina, najmanje pet meseci nakon primanja druge doze, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će mere biti korigovane ako dođe do pogoršanja situacije, preneo je N1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.