Ukida se vanredno stanje u Severnoj Makedoniji: “Mislim da ne postoji potreba”

0
Foto: Beta

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja epidemije koronavirusa i pozvao lidere stranaka na sastanak o održavanju parlamentarnih izbora, prenosi Blic.

“Mislim da ne postoji potreba za novim vanrednim stanjem”, rekao je Pendarovski u televizijskom obraćanju građanima, prenosi Rojters.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu, a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja obolelih. Vanredno stanje ističe u subotu u ponoć, piše Radio Slobodna Evropa.

Vanredne mere uključivale su zatvaranje granice, zabranu javnog okupljanja i odlaganje parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

Novi datum održavanja izbora nije određen, ali je Pendarovski rekao da su izbori neophodni i u doba korona virusa koji neće skoro nestati kako bi se dobio “funkcionalan parlament i legitimna vlada”.

On je pozvao lidere dve najveće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da se sastanku danas kako bi se pronašlo rešenje tako što će državne interese staviti iznad ličnih i partijskih, prenosi MIA.

“U protivnom, samo ćemo otvoriti vrata za još veću unutrašnsju krizu i ne samo da ćemo dovesti u pitanje našu evropsku perspektivu, već što je još važnije, potkopaćemo naše napore da se izborimo sa pandemijom koja zahteva jasan konsenzus države i stabilne institucije”, rekao je Pendarovski.

U Severnoj Makedonij je potvrđeno 3.364 slučajeva korona virusa, a preminule su 164 osobe.