“Ujka Džo ima ideju”: Bajden će objaviti plan o američkoj donaciji 500 miliona doza vakcina

0
JIM WATSON / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Američki predsednik Džozef Bajden danas će na samitu G7, objaviti plan o donaciji SAD 500 miliona doza vakcina i pozvati ostale lidere industrijski najrazvijenijih država da učine isto.

“Moramo da završimo sa kovidom-19, ne samo kod kuće već svuda”, rekao je Bajden juče tokom posete američkim vojnicima u bazi Mildenhol u Velikoj Britaniji na početku svoje osmodnevne evropske turneje.

On je dodao da okončanje borbe sa pandemijom zahteva “koordiniranu, multilateralnu akciju”. 

Pre godinu dana zbog pandemije otkazan je samit G7 industrijski najrazvijenijih zemalja čiji su domaćin trebalo da budu Sjedinjene Američke Države.

SAD su se suočile sa sve većim pritiskom da iznesu svoj globalni plan donacije vakcina, posebno jer su nejednakosti u snabdevanju širom sveta postale sve izraženije, a potražnja za dozama u SAD-u je naglo opala poslednjih nedelja.

Američka administracija će donirati 500 miliona Fajzerove vakcine kroz program Kovaks za raspodelu vakcina siromašnim zemljama. Do sada je globalna alijansa distribuirala samo 81 milion doza, a u pojedinim delovima sveta, posebno u Africi još uvek nisu stigle vakcine.

Američki zvaničnici se nadaju da će se samit zaključiti saopštenjem koje pokazuje posvećenost zemalja G7 i drugih država da učine više kako bi pomogle da se vakciniše svetsko stanovništvo i podržale javno zdravlje na globalnom nivou.