Ujka Džo dobio zeleno svetlo: Kongres usvojio i Bajdenov program za socijalnu zaštitu i klimu

0
EPA-EFE/SHAWN THEW

(Beta) – Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je danas zakonski predlog administracije predsednika Džozefa Bajdena o izdvajanju 1.750 milijardi dolara za socijalnu zaštitu i borbu protiv klimatskih promena.

Za predlog zakona je glasalo 220 članova donjeg doma Kongresa, a protiv 213.

Glasanje je bilo odloženo jer je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, prethodne noći govorio rekordnih osam i po sati, kritikujući predlog zakona.

Neizvesno je da li će zakonski predlog biti usvojen u Senatu, pošto su pojedini senatori iz redova vladajuće Demokratske stranke izrazili zabrinutost zbog troškova i obima Bajdenovog programa, koji je prvobitno predviđao izdvajanje čak 3.500 milijardi dolara.

Prema procenama, budžetski deficit će zbog zakona biti povećan za 367 milijardi dolara u narednih 10 godina, ali bi novi prihodi, posle planiranih promena u prikupljanju poreza, mogli da donesu u budžet 127 milijardi do 2031. godine, navodi Glas Amerike.

Bela kuća procenjuje da će promene u radu Poreske službe doneti 400 milijardi dolara dodatnih prihoda i da će deficit budžeta, zahvaljujući zakonu, biti manji za 121 milijardu u narednih deset godina.