Ujedinjeni protiv kovida: Ne ugledajte se na političare koji ne poštuju mere, izbegavajte proslave…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Udruženje građana “Ujedinjeni protiv kovida”, koje je nastalo iz istoimene Inicijative čiji su potpisnici više stotina lekara i medicinskih radnika, pozvalo je danas građane da se striktno pridržavaju mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, upozoravajući da opasnost od KOVID-19 nije prošla.

“Ujedinjeni protiv kovida” naveli su da zdravstvenim radnicima “nisu potrebni aplauzi, lažna zahvalnost, niti priznanja političara”, već da im je potrebna pomoć građana tako što će poštovati mere pravilnog nošenja maski, čestog pranja ruku i držanja distance.

Oni su u saopštenju apelovali na građane da se “ne ugledaju na političare” koji ne poštuju mere i često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije.

“Oni se, ne samo u našoj zemlji već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidimijske mere i ugrožavaju okolinu. Umesto da daju primer građanstvu kako se štiti od infekcije virusom oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije”, navodi se u saopštenju.

Lekari okupljeni u Ujedinjeni protiv kovida, koji je osnovan zbog njihovog neslaganja sa radom Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epodemije, navode da je u prvom naletu epidemije zdravstveni sistem sačuvan samo zahvaljujući nesebičnom radu zdravstvenih radnika.

“Epidemija ovih razmera dodatno ugrožava i inače ograničene mogućnosti našeg zdravstvenog sistema. Otvoreno vam kažemo, isključivo zahvaljujući nesebičnom angažovanju hrabrosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika uspeli smo dva puta da sačuvamo naš zdravstveni sistem od raspada uprkos svemu što se dešavalo.