“Ujedinjeni protiv kovida? Ne razumem šta oni žele…”

0

 (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne razume šta želi organizacija “Ujedinjeni protiv kovida” jer je samo u nekoliko dana od države tražila primenu potpuno oprečnih mera u sprečavanju širenja pandemije.

“Pre nekoliko dana su pričali da ćemo da donosimo mere da izbegnemo ustanak 11. septembra. A onda su tražili od nas da uvodimo mere. Šta vi ljudi hoćete? Ako uvodimo mere, onda sputavamo političke slobode a ako ne, onda smo krivi za širenje korone”, rekao je Vučić novinarima nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju kineskih vakcina.

On je rekao da je ta optužba nepravedna jer je vlast “obezbedila bolnice, lekove, vakcine” i povećala plate za medinske radnike.

“A nisu krivi oni koji se nisu vakcinisali i širili pometnju?”, upitao je on.

Govoreći o izgradnji fabrike za vakcine, a povodom tvrdnji da je ona sada nepotrebna, Vučić je rekao da će ona biti potrebna i za 50 ili 100 godina, i to ne samo zbog korone već i za druge potrebe.

On je ponovio da se danas sastao sa novim visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i da je imao otvoren razgovor, iako teme koje su bile na stolu “nisu bile lake”.

“Izneo sam svoje zebnje, rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i integritet BiH, ali i celovitost i integritet Republike Srpske. Preneo sam da želimo još bolje ekonomske veze, i svake druge, i sa RS i sa BiH. Zamolio sam ga da imaju mnogo balansiraniji pristup nego neki drugi predstavnici međunarodne zajednice. Izneo sam i stav o promeni Bonskih ovlašćenja”, rekao je on.

Vučić je dodao da se nije razgovaralo o deblokadi rada institucija BiH i rekao da to nije u ingerenciji Srbije.

Odgovarajući na pitanje o povlačenju kompanije Šinvon iz Niša, Vučić je rekao da će se Vlada pobrinuti za radnike koji ostaju bez posla i da će već u nedelju razgovarati sa predstavnicima Leonija i drugih poslodavaca u Nišu da preuzmu deo tih radnika.