Ujedinjene nacije potvrdile “talibansku čistku”: “Od dolaska na vlast ubili više od 100 bivših avganistanskih zvaničnika”

1
EPA-EFE/STRINGER

(Beta-AFP) – Talibani i njihovi saveznici pogubili su više od 100 bivših avganistanskih zvaničnika, pripadnika bezbednosnih snaga i građana koji su sarađivali sa međunarodnim vojnim snagama, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija u koji je Frans pres imao uvid.

U dokumentu se navodi i ozbiljno ograničavanje ljudskih prava u Avganistanu od uspostavljanja talibanske vlasti u leto 2021, posebno u pogledu prava žena i prava na demonstracije.

“Misija Ujedinjenih nacija je nastavila da prima verodostojne optužbe o ubistvima, prisilnim nestancima i drugim kršenjima prava” bivših zvaničnika, navodi se u izveštaju.

Od kada su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta, misija UN je primila više od stotinu izveštaja o ubistvima koje smatra verodostojnim.

Pod režimom talibana, “aktivisti za ljudska prava i medijski radnici i dalje se suočavaju sa napadima, zastrašivanjem, uznemiravanjem, hapšenjima, maltretiranjem i ubistvima”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.