Uhapšena zbog humanosti: Kapetanica broda završila u zatvoru jer je spasla 40 migranata

0
Foto: Profimedia

Kapetan spasilačkog broda za spasavanje migranata, Nemica Karola Rakete (31) uhapšena je jutros nakon što je pristala sa brodom u italijansku luku, bez dozvole italijanskih vlasti.

Ona je uhapšena jer više nije htela da u međunarodnim vodama čeka da neka od zemalja EU prihvati brod na kojem je bilo 40 migranata iz Afrike, već je na svoju ruku uplovila na ostrvo Lampeduzi. Ministar unutrašnjih poslova Italije nije odobrio njihovo iskrcavanje. Ona je sa brodom uplovila u luku u zoru, u pratnji italijanskih policijskih brodova.

Dok ju je policija sprovodila sa broda, brojni posmatrači su uzvikivali “lisice, lisice”, a za to vreme su migranti su grlili predstavnike nemačke humanitarne organizacije Si Voč koja im je pomagala tokom 17 dana na moru, a neki od njih su ljubili zemlju nakon iskrcavanja na kopno.

Oni su odvedeni u prihvatni centar na ostrvu.

Njen advokat je izjavio da je ona uhapšena zbog pružanja otpora ratnim brodovima koji su zaustavili spasilački, a preti joj do 10 godina zatvora i novčana kazna od 50.000 evra.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini oštro je kritikovao ponašanje kapetana koje je nazvao “ratnim činom”.

“Tražio sam njeno hapšenje jer je stavila živote na kocku”, rekao je on RAI televiziji.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kritikovao je hapšenje kapetana Rakete navodeći da je spasavanje života humanitarna dužnost i da spasavanje na moru ne sme da bude kriminalizovano.

O sudbini Rakete narednih dana odlučiće italijanski sud.