Uhapšena Nemica koja je uplovila u Italiju zbog straha da će migranti izvršiti samoubistva: Salvini tvrdi da je ovo “čin nasilja”, a Karola Rakete “čin neposlušnosti”

0
Foto Profimedia

Kapetan spasilačkog broda Si voč Karola Rakete koju su italijanske vlasti uhapsile na ostrvu Lampeduza, izjavila je da se suprotstavila naređenju da ne pristaje u Italiji jer je strahovala da će migranti na brodu izvršiti samoubistva.

Rakete, kojoj preti zatvorska kazna, rekla je za današnje izdanje lista Korijere dela sera da njena odluka da uđe u italijanske vode „nije bio čin nasilja, nego samo čin neposlušnosti”, prenosi Bi-Bi-Si.

Navela je da nije poslušala naređenje jer su neki migranti počeli da povređuju sebe, da je bila „uplašena da će to dovesti do samoubistava” i dodala da joj je cilj bio da „iscrpljene i očajne” ljude doveze na kopno.

„Posada se danima smenjivala na dežurstvima, čak i noću, iz straha da će neko skočiti s broda. Za one koji ne znaju da plivaju, to znači samoubistvo”, rekla je Rakete, prenosi Beta.

Rakete je juče posle 16 dana provedenih na moru uplovila brodom u luku na ostrvu Lampeduza, udarivši pritom u motorni čamac granične policije, a zatim je uhapšena.

Na brodu su bila 53 migranta koje je Si voč spasio 12. juna na Sredozemnom moru. Rim od tada nije dozvoljavao migrantima da izađu sa broda dok se druge zemlje EU ne dogovore ko će ih preuzeti. Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal obećale su u petak da će primiti migrante.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini optužio je Rakete za „čin rata” zbog pokušaja da udari policijski brod.

Ona je sada u kućnom pritvoru i čeka suđenje. Mogla bi da bude osuđena na 10 godina zatvora.

Rakete je za italijanski list rekla i da nije imala nameru da bilo koga dovede u opasnost i da je načinila „pogrešnu procenu” pozicije policijskog broda koji je udarila.

Portparolka humanitarne organizacije Si-voč Hajdi Sadik rekla je za Bi-Bi-Si da se spasenim migrantima sada ukazuje pomoć na Lampeduzi. Ona je insistirala da je Rakete poštovala i pomorsko i međunarodno humanitarno pravo.

Karola Rakete prema rečima njenog advokata žali zbog „opasnosti i straha” koji je izazvala, dok je italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjim poslova Mateo Salvini njeno delovanje nazvao „kriminalnim činom, činom rata”.

Njen advokat Alesandro Gamberini kazao je Rojtersu da je 31-godišnja Raketeova odmah isključila motore kada je shvatila da se „Si-voč 3” previše približio patrolnom brodu.

„Njoj je veoma žao što je stvorila situaciju u kojoj je bilo opasnosti i straha među pripadnicima poreske policije. To je bio težak manevar, ali ona je sve vreme osećala da ga izvodi na bezbedan način…, približavala se izuzetno sporo”, kazao je Gamberini.