Uhapšen Stiv Benon, bivši Trampov savetnik

0
Former advisor to the US president and US publicist Steve Bannon poses during a photo session in Paris on May 27, 2019., Image: 438544215, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Stiv Benon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, uhapšen je danas. On je optužen za prevaru u kampanji “Izgradi zid”, preneo je Gardijan.

Ministarstvo pravde južnog okruga Njujorka (SDNI) kaže da je Benon, zajedno sa još tri osobe, uhapšen jer je vodio internet kampanju za prikupljanje sredstava „Gradimo zid“ koja je „prevarila stotine hiljada donatora“. U izjavi, advokatica Odri Straus rekla je da je fond iskoristio interes donatora za izgradnju pograničnog zida, ali je umesto toga usmerio milione dolara za finansiranje „raskošnog načina života“ osnivača „Gradimo zid“ Brajana Kolfidža.

Benon je je predstavljen kao “predsedavajući savetodavnog odbora” internt kampanje “Gradimo zid” za prikupljanja sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

U saopštenju Ministarstva pravde navedeno je da je Benon novac od kampanje koristio za njegove “lične troškove”. Benon i još troje umešanih su “osmislili šemu po kojoj bi preusmerili novac” kroz neprofitnu organizaciju, koju su oni i kontrolisali, zajedno sa Timoti Šiom, koji je takođe danas uhapšen.

Kampanja “Gradimo zid” je započela 2018. godine i jedan od inicijatora je bio upravo Kolfidž, vojni veteran, koji je tada ljude koji prelaze granicu bez dokumenata opisao kao teroriste i trgovce drogom, optužujući kritičare ideje izgradnje zida duž granice sa Meksikom kao saradnike kartela. U kampanji su pravljeni i spotovi, koji su objavljeni na Jutjubu, i koji su imali za cilj da privuku novčana sredstva za izgradnju zida.

Do proleća 2019. godine, grupa je prikupila 22 miliona dolara, a konačan cilj je bio da se prikupi ukupno milijardu dolara.

Benon je bio jedan od ključnih Trampovih ljudi u organizaciji kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, služeći kao izvršni direktor tokom njegove kampanje, pritom radikalno desno orijentisan, sa konzervativnom stavovima i retorikom. Njih dvojica su imali dosta nategnute odnose nakon što je Tramp postao predsednik. Benon je najpre imenovan za stalnog člana Saveta za nacionalnu bezbednost.

Međutim, nakon što je Benon u 2017. navodno kritikovao razgovore i saradnju predsednikovog sina Donalda Trampa Džuniora sa Rusijom i njenu navodnu umešanost u američke izbore 2016. godine, navodeći da taj čin “izdajnički”, Tramp ga je otpustio.

Bivša sekretarka Bele kuće Sara Sanders je krajem iste godine rekla da je Tramp “zgrožen” primedbama nekada bliskog saradnika.

Međutim, u skorije vreme, Benon je ponovo dobio prostor u republikanskim medijskim krugovima, hvaleći Trampa kao mnogo boljeg kandidata od Džo Bajdena na predstojećim izborima u novembru.