Kapetan ukrajinskog broda je osumnjičeni, Orban najavio “temeljnu istragu”: Sudar brodova na Dunavu u Mađarskoj

0
Foto Tanjug-AP

Mađarska policija saopštila je da je uhapsila kapetana broda koji je učestovao u sudaru sa turističkim brodom na Dunavu u Budimpešti, gde je sedam osoba stradalo, dok je 21 nestala.

“Kapetan ukrajinskog broda je saslušan kao osumnjičeni. Posle saslušanja Jurij C. (64) iz Odese, prebačen je u pritvor”, dodala je policija.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je zatražio temeljnu istragu o nesreći koja se preksinoć dogodila na Dunavu u Budimpešti.

Mađarska policija saopštila je da otvara krivičnu istragu o brodolomu na Dunavu u centru Budimpešte, u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, kao i da se za nestalima traga sve do Srbije. 

Brod je za sedam sekundi potonuo u sredu uveče oko 22.00 u centru Budimpešte, kod zgrade parlamenta.

Kako se navodi, 19 osoba se vodi kao nestalo, a sedmoro je u bolnici i njihovo stanje je stabilno. Na rečni brod se ukrcalo 33 južnokorejskih turista.

Nadzorne kamere sa Margaret hida, snimile su trenutak udara: video koji je prikazala mađarska policija pokazuje da su brodovi koji su se sudarili išli u istom pravcu.

Kruzer koji je naleteo na turistički brod ima 1.000 tona i dug je 135 metara.

Brodić koji je potonuo za samo sedam sekundi, bio je dugačak 27 metara. U trenutku sudara na izletničkom brodu bilo je 33 putnika i dva člana posade.

Većina turista bila je u dobu između 40 i 50 godina, ali je s njima bilo i jedno šestogodišnje dete, kao i muškarac u sedamdesetim godinama.

Jedna od sedmoro preživelih putnika kaže da se čamac prevrnuo odmah nakon sudara i da je struja bila brza.

“Voda je odnela ljude”, rekla je 31-godišnja žena identifikovana pod prezimenom Jung, piše BBC.

Ronioci su nastavili operaciju spasavanja, brodovi neprestano kruže Dunavom, a radari skeniraju dno reke, čija je temperatura između 10 i 12 stepeni Celzijusovih. 

Spasilački tim je upozorio da se šanse za pronalaženje preživelih svakog časa smanjuju, jer jake struje uzrokovane obilnim padavima nose ljude nizvodno. 

Sedmoro ljudi koji su nastradali nisu nosili prsluke za spašavanje, a troje je pronađeno na nekoliko kilometara od mesta sudara, saopštila je policija.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Kang Kiung-va, drugi zvaničnici i spasilačke ekipe stigli su u četvrtak u Budimpeštu. Porodice putnika su takođe stigle u Mađarsku.

Duž obale Dunava u Budimpešti stoje upaljene sveće i cveće za nastradale. 

Predsednik Južne Koreje Mun Jae-in je izjavio da njegova vlada planira da sarađuje sa Mađarskom kako bi se temeljno istražio uzrok nesreće.

Vodostaj Dunava je visok usled obilne kiše, struje su jake, a temperatura vode između 10 i 15 stepeni.

Na brodu su bila i dva člana posade mađarske nacionalnosti.

Portparol kompanije u čijem je vlasništvu brod rekao je za agenciju MTI da nije bilo prijavljenih tehničkih problema.

“U pitanju je bila rutinska turistička vožnja”, rekao je portparol.