(VIDEO) Kako je uhapšen Asanž, zašto je Ekvador povukao azil

3
Foto Screenshoot

Džulijan Asanž, koji je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, je uhapšen, javlja BBC.

Ekvador je povukao azil osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu, nakon čega je on uhapšen u ambasadi Ekvadora u London, saopštio je na Tviteru predsednik Ekvadora Lenin Moreno.

Metropoliten policija saopštila je da je Asanž odveden u pritvor, a da će se pred sudom pojaviti “što je pre moguće”.

Prethodni predsednik Ekvadora Rafael Korea koga je Moreno nasledio osudio je ukidanje azila Džulijanu Asanžu i nazvao Morena “najvećim izdajnikom u istoriji Ekvadora i Latinske Amerike”.

“Moreno je korumpiran čovek, ali ovo što je uradio je zločin koji čovečanstvo nikada neće da mu zaboravi”, naveo je Korea.

Vikiliks je na svom Tviter nalogu objavio da je britanska policija odmah ušla u zgradu i privela ga.

Vest je potvrdio britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

“Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije”, rekao je ministar.

Protiv Džulijana Asanža je u Vestminsterskom sudu podignuta optužnica za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata. 

Na prvoj fotografiji iz suda vidi se Asanž kako pokazuje podignut palac gore, što ukazuje na to da je on spreman da se bori za svoju slobodu.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazio bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanža neki doživljavaju kao heroja jer je, kako smatraju, raskrinkao vlade povodom zloupotrebe ovlašćenja i smatraju ga za borca za slobodu govora. Za druge je on pobunjenik koji je ugrozio bezbednost SAD.

Gardijan piše da je odnos između Asanža i njegovih domaćina, ambasade Ekvadora, tokom godina zahladneo. Asanžu je u martu ukinut pristup internetu i zabranjeno mu je da ima posetioce, a kao razlog se navodi činjenica da je Asanž “neprekidno kršio” uslove azila u ambasadi u Londonu, kako je istakao predsednik Ekvadora Lenin Moreno.

Moreno je optužio Asanža da krši dogovor o svom azilu u ambasadi. Ekvador takođe sumnja da je Vikiliks odgovoran za deljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Vikiliks je nedavno najavio da će Asanž biti uhapšen, navodeći da će izgovor biti “INA dokumenti” koji predstavljaju zbirku dokumenata poslatih jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Šef diplomatije Velike Britanije Džeremi Hant napisao je na Tviteru da “niko nije iznad zakona” i zahvalio se predsedniku Ekvadora na saradnji.

Gardijan piše da je policija bila pozvana u ambasadu Ekvadora, a da je operacija bila planirana.

Na Tviteru se nakon hapšenja ponovo oglasio Vikiliks, navodeći da je Džulijan Asanž “otac, sin, brat”, da je osvojio na desetine novinarskih nagrada, te da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a da su današnji događaji posledica toga što moćni akteri, među kojima je i CIA, pokušavaju da dehumanizuju, delegimitizuju i zatvore Asanža.

Na Tviteru se oglasio i Edvard Snouden kako bi izrazio podršku uhapšenom Asanžu. On je istakao da je važna činjenica koja je prenebregnuta u Asanžovom slučaju da su Ujedinjene nacije zadržavanja Asanža u zatvoru proglasile kršenjem ljudskih prava.

Gardijan prenosi saznanja AFP-a da je advokat jedne od žena koje su optužile Asanža sa silovanje zatražio da se slučaj ponovo otvori.

Na Tviteru je pokrenuta debata koju je knjigu Asanž držao u rukama prilikom hapšenja dok su ga policajci izvodili iz amabsade, a sada je otkriveno da je reč o knjizi američkog pisca Gora Vidala “History of the National Security State”.

Jedan od advokata iz Asanžovog tima saopštio je na Tviteru da Asanž nije uhapšen samo zato što je prekšrio dogovor o azilu sa Ekvadorom, već i zbog zahteva SAD da on bude izručen.

3 KOMENTARA

Comments are closed.