“Ugodio je on Bogu da nam i sa neba pomaže”: Iguman manastira Hilandar o mitropolitu Amfilohiju

0
Profimedia

(Beta) – Iguman manastira Hilandar Metodije izjavio je danas u Sijarinskoj Banji da bratsvo u tom manstiru na Svetoj Gori žali za upokojenim mitropilitom Amfilohijem, ali je izrazio nadu da će on pomagati i sa neba celom pravoslavnom narodu.

“U nama jeste ta ljudska tuga, ali još veća je radost zato što smo sigurni da je on toliko ugodio bogu da će sa neba još više da pomaže celom pravoslavnom narodu i svima, pa se nadamo da će se moliti i za nas u Hilandaru pošto nas je voleo za života”, kazao je iguman Metodije.

On je rekao da je Amfilohije bio rado viđen gost u Hilandaru i na celoj Svetoj Gori, budući da je jedno vreme svog monaškog života proveo na Atosu.

“I bio je pod duhovnim rukovodstvom velikog našeg savremnika starca Pajsija prepodobnog, tako da njega Svetogorci, ne samo mi u Hilandaru, nego uopšte, osećamo kao nekog svog, našeg sabrata svetogorskog”, istakao je Metodije.

Hilandarski iguman Metodije obišao je danas opštinu Medveđa i Sijarinsku Banju u toj opštini na jugu Srbije gde je manastir Hilandar kupio tri stare dvospratnice i obnavlja ih za potrebe Međunarodonog kampa za decu i mlade.