Uginuo poslednji sumatranski nosorog u Maleziji: Žive kao samotnjaci i vrsta je pred istrebljenjem

0
Foto: Profimedia

Malezija je ostala bez poslednjeg sumatranskog nosoroga, ženke Iman koja je uginula u azilu Tabin, objavila je ministarka za turizam, kulturu i prirodnu sredinu, Datuk Christina Liew.

Ženka je dobila najbolju negu otkako je bila uhvaćena u martu. Nekoliko puta bila je na ivici smrti zbog gubitka krvi iz tumora materice, da bi u subotu uginula, piše Gardijan.

“Iako smo znali da će se to kad tad dogoditi, jako smo tužni”, rekla je ministarka o ženki koja je imala rak.

Nakon što je u maju uginuo mužjak Tam u tom azilu, Imaninom smrću Malezija je ostala bez poslednjeg primerka sumatranskog nosoroga.

Reč je o vrsti koja je kritično ugrožena, što prema Međunarodnom savezu za očuvanje života u divljini znači korak do izumiranja.

Nekada stanovnici kišnih šuma širom Azije, sumatranski nosorozi, sada u divljini žive samo u Indoneziji. Stručnjaci u azilu uspeli su da zamrznu Imanina jajašca kako bi se u saradnji s Indonezijom izvela veštačka oplodnja.

Smatra se da u svetu ima manje od 80 jedinki sumatranskih nosoroga – naziva se i “dlakavi nosorog” – ali sumornije procene govore o samo 30 jedinki, kaže Udruženje za očuvanje života u divljini (WWF).

Napori u obnovi populacije nailaze na prepreke zbog čovekovog delovanja, krivolova i uništavanja njihovih prirodnih staništa, ali i zbog specifične prirode sumatranskog nosoroga. Reč o vrsti nosoroga samotnjaka.

“U prirodi zbog toga žive raspršeni, mužjaci i ženke ne dolaze često u kontakt”, navodi jedan stručnjak.