Ukrajinski zvaničnici za vanredne situacije su objavili da su uspeli da ugase šumske požare u području zagađenom radijacijom u blizini zatvorene nuklearne elektrane u Černobilju.

Ali dodali su da ponegde trava još tinja.

Stotine vatrogasaca uz podršku aviona poslednjih 10 dana borilo se protiv nekoliko šumskih požara oko Černobilja. Obuzdali su početne požare, ali izbili su novi bliže nekadašnjem nuklearnom postrojenju.

Šef službe za vanredne situacije Mikola Čečekin izvestio je predsednika Volodimira Zelenskog da je kiša pomogla vatrogascima da ugase plamen, ali je priznao da će trebati još nekoliko dana da se ugasi trava koja tinja. 

Čečetkin je rekao da je osoblje za vanredne situacije sprečilo da požar zahvati deponije radioaktivnog otpada i druge objekte u Černobilju.

Služba za vanredne situacije je saopštila da su u okviru normi nivoi zračenja u glavnom gradu Kijevu, 100 kilometara južno od elektrane.

Prošle nedelje, zvaničnici su rekli da su našli osumnjičenog za izazivanje požara paljenjem suve trave u tom području. Taj 27-godišnjak je rekao da je zapalio travu „iz zabave“, a da zatim nije uspeo da ugasi vatru koju je vetar naglo proširio.

U ponedeljak je policija saopštila da je još jedan stanovnik palio otpad i slučajno zapalio suvu travu, izazvavši još jedan razorni šumski požar, a to nije prijavio vlastima.

„Zatvorena zona Černobilja“ se prostire na 2.600 kvadratnih kilometara. Uspostavljena je posle katastrofe u nuklearnoj centrali aprila 1986. godine, kada je centrala delom eksplodirala i izgorela, a oblak radioaktivne prašine je pao u većem delu Evrope. Ta zona je nenaseljena, ali je 200 ljudi ostalo uprkos naredbama za odlazak.

Požari u tom području su česti i obično počinju kada stanovnici u rano proleće pale suvu travu što je široko rasprostranjena praksa u Ukrajini, Rusiji i nekim drugim bivšim sovjetskim državama, a to često dovodi do razornih šumskih požara.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.