Udvostručilo se za nedelju dana: Novih 1.499 zaraženih u Sloveniji, na snazi policijski čas

0
Foro: Profimedia

(Beta) – U Sloveniji je potvrdjeno 1.499 novih infekcija koronavirusom u poslednja 24 sata, od posledica kovid-19 umrlo je još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je za nedelju dana, objavila je danas slovenačka vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1.113 novih infekcija, ali je procenat zaraženih u testiranoj populaciji neznatno opao sa 30 odsto na još uvek visokih 26 odsto, prenela je Hina.

Broj ukupno zaraženih od početka epidemije povećan je na 25.579, a broj umrlih na 256.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana sada je 780.

U bolnicama je trenutno 560 kovid pacijenata, od čega 86 na intenzivnoj nezi, potvrdilo je danas ministarstvo zdravlja.

U poređenju sa stanjem od pre nedelju dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski čas i zabrana kretanja van matičnih opština.

Očekuje se da broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće biti bitno smanjen, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mera po regonima, u zavisnosti od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem ove sedmice.

Najavljeno je da će za obolele od kovid-19 biti obezbedjeno dodatnih 700 kreveta, po potrebi i više, ali je ministar zdravlja Tomaž Gantar upozorio da je i dalje glavni problem kako obezbediti kadar koji već sada veoma nedostaje.