Udruženje pedijatara: Odložiti povratak u klupe, đaci najnezaštićenija grupa

0
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja koronavirusa koji se, kako upozoravaju u saopštenju, mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi početak škole na klasičan način, odnosno „povratak u klupe“ izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece.

Ukazuju i da klinički tok i ishod infekcije omikronom još nisu do kraja poznati.

“Dodamo li svemu i okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena, poput dece starija od 12 godina, samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, mogli bismo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa”, upozoravaju u Udruženju.

Pedijatri su ocenili da u takvim okolnostima, odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama.

U isto vreme, ponovo apeluju na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to, kako naglašavaju, najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida.