Udruženja klubova i barova: Rad sa 20 odsto kapaciteta nema računicu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predstavnik Udruženja klubova i barova Miša Reljić ocenio je da će nove mere protiv širenja korona virusa smanjiti poslovanje tih ugostiteljskih objekata na petinu kapaciteta, sa kojom, kako navodi “ekonomske računice nema”.

On je za Njuzmaks adriju naveo da dodatno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od dva sata, u kombinaciji sa jednim gostom na minimum četiri kvadratna metra neće ugroziti samo noćne klubove, već i restorane. 

“Trećina (klubova) nije ni otvorila zimske objekte, polovina njih je pokušavala da se bori sa dosadašnjim merama… a oko petine kolega je uračunalo kazne koje će da plaćaju da bi funkcionisali”, rekao je Reljić.

On je dodao da je od 150 do 200 klubova koji posluju u Beogradu “svega desetak” potencijalno kršilo mere, na snimcima koji su kružili društvenim merama, a najavio je da će Udruženje tužiti svakoga ko “paušalno ocenjuje da su (vlasnici klubova) lopovi, narko dileri ili povezani političarima”.

Reljić ocenjuje da će u slučaju zatvaranja klubova 16.000 radnih mesta biti ugroženo samo u noćnim barovima i klubovima, a da u glavnom gradu u ugostiteljstvu radi ukupno 48.000 ljudi.

Dodaje i da ova vrsta ugostiteljskih objekata do sada nije dobila nikakvu direktnu pomoć od države, od koje sada traže minimalce za zaposlene, rešavanje pitanja doprinosa, direktnu pomoć firmama koje nisu poslovale šest meseci.

“Ako su (pomoć) dobili hoteli, nadam se da će dobiti turističke agencije, treba da dobijemo i mi”, kazao je Reljić.