Udružena opozicija: Srbija nije deo globalnog pristupa kovid-19 vakcini; Ana Brnabić: “Razgovaramo već duže vreme…”

0
BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je optužbe Udružene opozicije Srbije u vezi nabavka vakcine protiv koronavirusa.

Ona je poručila da Vlada Srbije već duže vreme sa globalnim programom COVAX razgovora o modalitetima saradnje kad je reč o pristupu vakcini protiv kovida-19, koji će se potvrditi 18. septembra.

“Za žaljenje je što globalni problem naša opozicija koristi za unutrašnju političku borbu. Kao i uvek, i ovog puta su i nekompetentni i neinformisani”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je istakla da Vlada Srbije sa COVAX-om razgovara već duže vreme oko modaliteta saradnje koji će biti potvrđen 18. septembra.

Udružena opozicija Srbije danas je od vlade zatražila da se obrate međunarodnim organizacijama kako bi se obezbedilo da građani Srbije dobiju vakcine koje će biti dostupne i građanima EU i navela da se srpska vlada nije prijavila za COVAX Facility program (Globalni pristup kovid-19 vakcini).

U saopštenju UOPS-a se navodi da su poslali zahtev Evropskoj komisiji sa pitanjem da li će građanima Srbije biti dostupna bezbedna vakcina protiv Kovida-19 i da su dobili odgovor da Srbija nije deo programa COVAX Facility, kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU.

“Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila”, navodi se u saopštenju.

„Mi smo od Evropske komisije 15. septembra dobili zvaničan dopis u kome se konstatuje da Srbija nije deo programa COVAX Facility (globalni pristup Kovid-19 vakcini), kojom upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom“ – izjavio je danas lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je za finansiranje programa za pristup vakcini siromašnijim zemljama namenila više milijardi evra.

„U istom dopisu EU nas ohrabruje da uzmemo učešće u programu koji treba da obezbedi građanima Srbije bezbednu vakcinu i u kome su 44 zemlje sveta, uključujući Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Informacija koju ste saopštili, i po kojoj se i Srbija priključuje ovom programu 18. septembra, izuzetno je dobra vest za sve naše građane. Nadam se da je istinita“ – rekao je Đilas.