Sud u Boliviji danas je odbio kandidaturu bivšeg predsednika države Eva Moralesa na predstojećim izborima za Senat jer ne živi u toj zemlji, što je on ocenio kao „udarac na demokratiju“.

Predsednik Vrhovnog tribunala Bolivije za izbore Salvador Romero rekao je da na tu odluku nije moguće uložiti žalbu, ali je dodao da Morales „može da pokuša (da preinači presudu) bilo kojim sudskim putem koji smatra prikladnim“.

Očekuje se da će lideri Moralesove stranke Pokret za socijalizam uložiti žalbu Ustavnom sudu.

Moralesu, koji je u novembru podneo ostavku i pobegao iz zemlje posle masovnih višenedeljnih protesta, zakonom je zabranjeno da se kandiduje za predsednika države, ali je želeo da se bori za mesto u Senatu.

„Ovo je udarac na demokratiju. Članovi Vrhovnog tribunala za izbore znaju da ispunjavam uslove da budem kandidat“, napisao je Morales na Tviteru iz Argentine, gde je dobio azil.

Kandidati moraju da imaju prebivalište u Boliviji, a Morales se sklonio u Argentinu dok se suočava s optužbama za nameštanje predsedničkih izbora 20. oktobra.

Morales je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo pošto su mu policija i vojska otkazale podršku posle masovnih protesta građana. Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima 20. oktobra, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

On negira da je bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti naziva pučem.

Bolivija je oštro podeljena posle nemira koji su izbili uoči i neposredno posle Moralesovog silaska s vlasti, a ankete pokazuju da njegov Pokret za socijalizam važi za favorita uoči predsedničkih izbora.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.