Učenici danas saznaju model nastave za sledeću nedelju: Kojih je pet parametara ključno?

0
Foto: Igor Pavićević

Konačna odluka ko će i kako ići na nastavu poslednje nedelje u ovom mesecu očekuje nas danas, kada će Ministarstvo prosvete saopštiti u kojim opštinama škole idu na na onlajn ili kombinovanu nastavu, ili pak, ostaju u režimu rada “uživo”.

Takođe, ono što sugeriše da će se povećati broj opština koje će raditi po drugom ili trećem modelu, jeste i da imamo sve veći broj nastavnika koji su zaraženi korona virusom, a učenici sve češće “gube” časove.

“Najteža situacija je bila prošle godine u novembru kada smo imali toliko zaraženih nastavnika da školska godina nije mogla da se odvija. Tada smo svi prešli na onlajn, a vrlo brzo je proglašen raspust. Ja u ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko je nastavnika zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji. Mogu da kažem da je ovo jedan veliki udar korone, ali da ovo nije udar na nastavnike kakav je bio u novembru prošle godine. Prošle godine je bilo gore”, rekla je Jasna Janković ispred USPRS-a, u izjavi za Blic.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni zavisiće od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trenda rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanja mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.