“Ubistvo Sulejmanija deo nove strategije”, a proterivanje saudijskih kadeta “odgovor na terorizam”: Kada neprijatelj mog neprijatelja nije moj prijatelj

0
Profimedia

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Kasim Sulejmani ubijen u sklopu nove, šire strategije odvraćanja pretnje koju predstavljaju neprijatelji SAD, a koja se odnosi i na Kinu i Rusiju.

On je time ublažio tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na američka diplomatska predstavništva.

Pompeo je održao govor na Huverovom institutu na Univerzitetu Stenford i nijednom nije izričito spominjao napade koje je navodno planirao Sulejmani.

Američki državni sekretar se u svom govoru fokusirao na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi “stvarnu politiku odvraćanja” prema Iranu posle prethodnih republikanskih i demokratskih politika koje su podsticale “zloćudne aktivnosti” Irana.

I dok je Pompeo držao govor na Stenfordu, američki državni tužilac Vilijam Bar održao je konferenciju za štampu tokom koje je obrazložio proterivanje saudijskih kadeta iz SAD.

Dvadeset i jedan saudijski vojni kadet na obuci u SAD-u biće proteran iz zemlje nakon istrage ubistva trojice Amerikanaca koje je krajem prošle godine u mornaričkoj bazi ubio saudijski vojnik.

Bar je taj napad nazvao terorizmom.

Tako je Amerika u roku od mesec dana uzdrmala odnose sa dve zemlje koje jedna drugoj predstavljaju regionalne rivale – sa Iranom i Saudijskom Arabijom.

U ovoj situaciji ne može se primeniti ona poslovica da je “neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj”.