“Ubili su devet civila”. “Oni lažu, gađali su naše gradove”: Kako funkcioniše “primirje” u Nagorno-Karabahu

0
Beta - Armenian Defense Ministry via AP

(Beta-AP) –  Azerbejdžan je optužio Jermeniju da je noćas napala velike gradove kršeći sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, koji su potpisali u Moskvi.

Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da je devet civila ubijeno i više od 30 ranjeno u raketnom napadu jermenskih oružanih snage na Gjandžu, drugi po veličini azerbejdžanski grad, i pogodile stambenu zgradu.

Državno tužilaštvo Azerbejdžana je saopštilo da je rano jutros granatiran i grad Mingačevir.

Vojni zvaničnici Nagorno-Karabaha demantovali su napad na Ganju i saopštili su da vojska te zemlje poštuje prekid vatre.

Dodali su da su azerbejdžanske snage tokom noći granatirale Stepanakert, glavni grad regiona, i druge gradove kršeći primirje.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre dve nedelje i odneli stotine žrtava u najvećoj eskalaciji višedecenijskog sukoba oko Nagorno-Karabaha od završetka separatističkog rata 1994. godine.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini ’90-tih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.