Finasijske afere, utaja poreza, tviter ispadi i propagiranje krajnje bizarnih i opasnih predloga vezanih za ishranu samo su neke od problematičnih stavki u biografiji američkog kongresmena Tima Burčeta koji je pažnju balkanske javnosti zadobio svojim gnusnim izjavama o Srbima, za koje je, između ostalog, izjavio da su „smećari i odvratan narod“.

Video koji je krajem aprila osvanuo na društvenoj mreži Tviter, koji prikazuje američkog kongresmena Tima Burčeta – posle susreta sa Atifetom Jahjagom – kako iznosi „impresije“ (najblaže rečeno) o Srbima, tvrdeći da je u pitanju „smećarski narod, bez imalo hrabrosti za koji treba što pre naći način da bude priveden pravdi“, izazvao je bojne reakcije u našoj javnosti.

Tim pre što je reč o relativno nepoznatom političaru našoj široj javnosti.

Ko je Burčet?

Burčet je dugogodišnji konzervativac iz Tenesija, član republikanske stranke, a kako se navodi na njegovom ličnom sajtu njegova politička misija je „smanjivanje poreza, zaštita američkih poslova i branjenje bogom danih sloboda Tenesija“, prenosi Blic.

Pre nego što je postao prvi čovek ove američke države, bio je u Predstavničkom domu Tenesija, gde je predstavljao 18. izborni okrug, a potom je bio biran i u državni Senat, gde je predstavljao „Distrikt 7“, deo okruga Knok.

„Životinje kao dobro meso“

Ppolitičku karijeru je započeo davne 1994. godine, a pažnju američke javnosti skrenuo je pet godina kasnije, kada je 1999. godine predložio uvođenje novine u industriji prehrane – korišćenje u ishrani ostataka životinja ubijenih u saobraćajnoj nesreći.

Svoju prilično diskutabilnu ideju pravdao je rečima da je to „zdravorazumska stvar“ i da nije pametno da tolika količina mesa bude bačena.

Naime, korišćenje divljači koja je usmrćena na putevima u Americi je bilo dozvoljeno uz odobrenje čuvara, ali Burčet je insistirao na tome da meso bude korišćeno bez ikakve dozvole čuvara, te je otišao čak toliko daleko da je i predložio zakon o konzumiranju ubijenih životinja bez konsultacije sa čuvarima, prenosi Blic.

Problemi sa finansijama

Burčet je imao i praksu da donacije koje dobija za svoje kampanje ne prijavljuje. On nije 2006. godine prijavio šest donacija u ukupnoj visini od 3.300 dolara. Dve godine kasnije ponovio je sličnu stvar, nije prijavio tri doprinosa u vrednosti od 1.500 dolara, zbog čega je Registar izbornih finansija kaznio kaznom 250 dolara.

Nakon istraga nekoliko godina kasnije uvtrđeno je da je ovaj američki političar iskoristio čak 20.000 dolara iz kampanje u svoje lične svrhe, ali ipak protiv njega nije pokrenut nikakav proces.

Burčet je takođe dobijao novac i „na ruke“ tako što su mu donatori posredno ostavljali koverte sa donacijama za političke aktivnosti, a on ponovo nije prijavljivao svoje izvore finansiranja.

Tviter ispadi

Burčeta su kritikovali što je 2012. godine kada je tokom utakmice američkog fudbala univerziteta Tenesi tvitovao da je timu potrebna pomoć njegovog nećaka uz poruku: „nekoliko tetovaža, kriminilni dosije i Univerzitet Tenesi će biti zainteresovan za njega“.

Budući da je na ovakav način otvoreno kritikovao univerzitetski tim u svojoj državi našao se na stubu srama, no, on je i tada imao spreman odgovor „Nisam mislio da je iko video tu glupu stvar, stajala je tamo oko pet minuta“.

Susret sa Jahjagom

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD krajem aprila, održano je javno slušanje na kome su izneta svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu. Čitav događaj je bio u organizaciji bivše kosovske predsednice Atifeta Jahjage, a među gostima bio je i Tim Burčet.

Jahjaga je ovom prilikom iznela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena, o čemui inače nema pouzdanih podataka. Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživela seksualno nasilje i Ilir Bitići, brat trojice braće Bitići, američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999.

„Imao sam divan razgovor sa bivšom predsednicom Kosova, razgovarali smo o ratnim zločinima koje su počinili smećari Srbi koje niko ne želi da privede pravdi. Pričali smo o strašnim zločinima koje su Srbi učinili, posebno o gnusnim silovanjima i svim ostalim ratnim zločinima koje su učinili tamo. Oni su grozan narod, sa svi promišljamo kako da ih privedemo pravdi. Po meni oni nemaju ni malo hrabrosti, ljudi u Srbiji nemaju hrabrosti da reše ratne zločine, ali se nadam da ćemo ih pritisnut“, istakao je on u videu i postao poznat širom Srbije.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.