Trostruko ubistvo u Novom Sadu, u kojem je Mirjanu Janković i njene roditelje ubio suprug predstavlja, nažalost više od još jednog upozorenja i izaziva zabrinutost zbog koje mora uslediti hitna reakcija svih nadležnih organa i preduzeti sve mere, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane“, navela je ona u pisanoj izjavi.

U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao, naglasila je poverenica Janković.

Uprkos donetom zakonu činjenica je da je potrebna veća odgovornost i svest a svi društveni akteri moraju postati najzad svesni svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena, žrtava nasilja.

Poverenica je istakla da su građani svakodnevno svedoci napisa u medijima o nasilju koje postaje sve svirepije, u kojima se navode detalji monstruoznih mučenja žena i naglasila da to nije način da se ukaže na problem porodičnog nasilja.

„Godinama unazad naglašava se na ulogu i značaj medija u suzbijanju nasilja nad ženama, upućivani su apeli i molbe da se prestane sa senzacionalističkim izveštavanjem. Međutim neki mediji nažalost pružaju prostor nasilnicima da javno zlostavljaju i ponižavaju svoje žrtve čineći tako opštu štetu“, istakla je poverenica.

Pitanje nasilja u porodici prevazilazi pojedince, porodicu, medije, službe, to je problem celog društva, ističe poverenica Janković.

Komentara

 1. Реалиста
  25. maja 2019. 12:51

  Ако смем да кажем,наши мушкарци су 90-их били на ратиштима углавном без психолошке подршке након тога и негде мора пући.По мученим женама:(

 2. Bisenija
  25. maja 2019. 15:28

  Nov zakon donosi samo vise žrtava.Ako je bilo nasilja nad suprugom nije bolo nad decom.Zabrana prilaska supruzi da ali deci ne bi zrebalo braniti kontakt sa ocem.Ako mu nisu dali decu covek je pukao i uradio sve ovo .Neopravdavam ga ali zabrane prilaska sve ovo i čine.

 3. Mila
  25. maja 2019. 17:34

  Dokle ce mediji da koriste ove trgedije da bi imali senzaciju? Cemu najmonstuozniji detalji o zlocinu? Treba vise da se bave kako preduprediti nasilje . Pitam se zasto ne bude obavezan psihijateiski pregled za nasilnika i ukoliko je potrebno obavezno lecenje i pracenje a ne samo zabrana prilaska.

 4. Ps
  26. maja 2019. 00:41

  Ne moze samo da se kaže hocemo u EU donosimo zakon i to je to sad smo savremeni . Problemi su brale u glavama ovo je Balkan ipak a zna se kako je kod nas i ko je gazda tuzno ali istinito ovo je komplet bolesno društvo koje treba leciti jedno su zelje a drugo mogucnosti nismo mi dostigli dobar standard života da bi bili nezavisni jedni od drugih ali ipak problem ja definitivno u glavama ti osoba i treba raditi na jednom globalnom vaspitavanju muskaraca koje očigledno nisu mame i tate vaspitale pa država to treba da uradi problem je sto su i njegovi stari ziveli tako da je on Mlavio ženu kad mu se prohte udri brate riba od glave smrdi poruka muskarcima hoćete decu pa rodite ih sami ne treba vam zena vi ste bogovi na zemlji jel tako jeste jeste e pa bato moj raskršću se ti pa radjaj do Mile volje meni ne treba ni jedno kad vidim od koga je pravicu ga od blata e tako sine moj uci dok si mlad kad ostaris matoro se june u jaram ne vata

 5. Ps
  26. maja 2019. 01:37

  Mislim da je sad ovaj zakon postao pomodarstvo mnogi su čuli za to pa neki prijavljuju tamo gde ga nema nasilja a tamo gde ga ima jos uvek se cuti a onda kad jednom kulminira bude svasta mnoge žene ne znaju sta je sve nasilje ne samo udarac to je krajnje a muškarci mnogo manipulisu ženama .Veliki je uticaj medija muzike koja se slusa tipa Onih Gara gde je uglavnom neka Komsinica komsija glavna a ovi nasi glupaci muškarci misle da sve sto leti to se jede samo misle na jednu stvar i to je sad toliko popularno da nije ni čudo sto ima nasilja kad je ono prisutno i u pesmi i svugde oko nas pa sto se čudimo onda kad se desi kad se ono izaziva .Mediji treba da se vise bave kulturom a ne prostaklukom pogledajte samo sta mladi gledaju i sta se propagira kao popularno sve to ima svoje posledice razni realiti ko je kriv i ko će biti kriv kad deca postanu nasilnici zapitajte se malo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.