Ubijen ukrajinski biznismen koji se bavio izvozom žitarica: “Raketa pala baš na njihovu kuću”

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

(Beta) – Jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena koji se bavio izvozom žitarica poginuo je sa suprugom u ruskom granatiranju grada Nikolajeva na jugu zemlje, prenela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Aleksij Vadaturski (74) i njegova supruga Raisa poginuli su pošto je projektil pogodio njihovu kuću tokom noći, rekli su lokalni zvaničnici.

Vadaturski je bio vlasnik Nibulona, kompanije koja se bavi izvozom žitarica a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je njegovu smrt kao veliki gubitak.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je da je to verovatno bilo najteže rusko bombardovanje grada do sada. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dve škole i kuće.

Nikolajev se nalazi na glavnoj ruti za Odesu, najveću ukrajinsku luku na Crnom moru, i bio je više puta gađan.

Lider regiona Vitalij Kim rekao je da je Vadaturskov “doprinos razvoju poljoprivrede i brodogradnje i razvoju regiona neprocenjiv”.

U međuvremenu, savetnik kancelarije predsednika Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da veruje da je Rusija namerno gađala biznismena.

On je rekao da je jedna od raketa pogodila biznismenovu spavaću sobu čime se “ne ostavljaju sumnje” da je bila navođena.

Nibulon je izgradio mnogo skladišta i druge objekte za izvoz žitarica.

Ukrajina i Rusija su glavni izvoznici pšenice i drugih žitarica, a prekid izvoza izazvan ratom doveo je do skoka cena hrane širom sveta.

Dve zemlje potpisale su prošle nedelje u Turskoj sporazum uz posredovanje UN, čiji je cilj ublažavanje krize sa hranom. Dogovor je gotovo poremetio ruski napad na luku Odesa sledećeg dana.

Turske vlasti su saopštile da će danas prvi brod natovaren ukrajinskim kukuruzom isploviti iz Odese u skladu sa potpisanim sporazumom.