Ubijen komandir Islamskog džihada u izraelskom udaru na pojas Gaze

0

(Beta) – Komandir Islamskog džihada visokog ranga ubijen je danas u izraelskom udaru iz vazduha na kuću u Beit Lahiji na severu pojasa Gaze, javili su mediji na toj palestinskoj teritoriji,a izraelska vojska je to naknadno potvrdila.

Husam Abu Harbid je rukovodio operacijama organizacije na severu Gaze, kako je navedeno.

Islamski džihad nije odmah potvrdio vest o njegovoj pogibiji.

Izraelski mediji prenose da je Abu Harbid bio na toj poziciji od kraja 2019. godine pošto je njegovog prethodnika Bahau Abu al Atu takodje ubila izraelska vojska.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je u medjuvremenu da je broj Palestinaca poginulih u Gazi povećan na 198, a da je medju žrtvama 58 dece i da je oko 1.300 ljudi ranjeno.

Nije medjutim navedeno koliko je poginulo pripadnika Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija, komentarišu izraelski mediji.

Izraelska vojska je izvela snažne udare na pojas Gaze protekle noći, za koje su stanovnici te enklave rekli da su najjači od početka sukoba započetih pre nedelju dana.

U vojnom saopštenju je navedeno da je u noći izmedju nedelje i ponedeljka gadjano 35 meta u periodu od 20 minuta, te da je 54 borbenih aviona ispalilo oko 110 preciznih projektila i da je uništeno 15 kilometara podzemnih tunela Hamasa koji vlada pojasom Gaze, te pogodjene kuće devet komandira Hamasa.

U vojnom saopštenju je navedeno i da je komandir Islamskog džihada koji je danas ubijen 15 godina predvodio napade na izraelske vojnike i civile i da je takodje direktno odgovoran za ispaljivanje antitenkovske rakete prošle nedelje i ranjavanje jednog izraelskog civila.