Ubijen Ajman al Zavhari, vođa Al Kaide: Bajden kaže da je operacija “donela pravdu”

1
EPA-EFE/JIM WATSON / POOL

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je kasno sinoć da je vođa Al Kaide Ajman al Zavahri ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Kabulu.

On je izjavio da je ta operacija donela pravdu i da se nada da je ona “još jedna mera kojom se odužuje” porodicama žrtva napada na SAD 11. septembra 2001.

Bajden je rekao da su američki obaveštajni zvaničnici pratili al-Zavahrija do kuće u centru Kabula gde se krio sa porodicom u operaciji koju je odobrio prošle nedelje i koja je izvedena u nedelju.

Al-Zavahri i poznatiji Osama bin Laden su planirali napade na tržne centre u SAD 11. septembra. Bin Laden je ubijen u Pakistanu 2. maja 2011. godine, nakon skoro deset godina potrage.

“Al-Zavahri više nikada neće dozvoliti da Avganistan postane bezbedno utočište teroristima. Ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je Bajden.

Operacija je značajna kontrateroristička pobeda za Bajdenovu administraciju samo 11 meseci nakon što su američke trupe napustile tu državu posle dvodecenijskog rata.

Portparol talibanskih vlasti u Avganistanu Zabihulah Mudžahid potvrdio je ranije da se napad dogodio u rezidencijalnom području Kabula, prenosi Glas Amerike (VoA).

“Obaveštajne i bezbednosne agencije Islamskog Emirata istražile su incidnet i utvdrdile da su napad izveli američki dronovi”, objavio je Mudžahid na društvenoj mreži Tviter.

Oštro ga je osudio nazvavši ga, kako se izrazio, kršenjem međunarodnih principa.

Lekar i hirurg egipatske nacionalnosti Ajman Zavahiri smatra se odgovornim za pomaganje u koordinaciji terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

U tim napadima četiri oteta civilna aviona udarila su u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok je jedan pao u polje u Pensilvaniji pošto su putnici osujetili otmičare u njihovoj nameri.

Veruje se da je Zavahiri sa drugim visokim članovima Al Kaide oktobra 2000. planirao napad na brod američke mornarice “USS Cole” u Jemenu, kada je ubijeno 17 američkih mornara i povređeno njih više od 30, navodi se na sajtu Nagrade za pravdu (Rewards for justice) Službe za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta.

On je u Sjedinjenim Državama optužen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji avgusta 1998. u kojima su poginule 224 osobe i ranjeno više od 5.000 ljudi, navodi VoA.

Al-Zavahrijeva smrt eliminiše ličnost koja je više od bilo koga oblikovala Al Kaidu, prvo kao Bin Ladenov zamenik od 1998. godine, a zatim kao njegov naslednik, ocenjuje Asošiejted pres.

Bin Laden i Zavahiri uspeli su da izbegnu zarobljavanje kada su koalicione snage predvođene SAD srušile avganistansku talibansku vladu krajem 2001. nakon napada na SAD 11. septembra.

Prema procenama stručnjaka radi se o najvećem udarcu za tu militantnu terorističku grupu od kada je 2011. godine ubijen njen osnivač Osama bin Laden u Pakistanu.

1 KOMENTAR

  1. Терористи у међусобном сукобу и борби за “правду”.

Comments are closed.