Ubiće 10.000 žednih kamila u Australiji jer predstavljaju rizik po stanovništvo i izvor vode

0
Foto: Profimedia

Oko deset hiljada kamila verovatno će biti ustreljeno u sušnom regionu Australije nakon žalbi da žedne životinje ugrožavaju lokalno stanovništvo očajnički tražeći vodu, prenosi BBC.

Aboridžinski zvaničnici na udaljenom severozapadu Južne Australije odobrili su odstrel, koji bi trebalo da počne u sredu i očekuje se da će trajati pet dana. Lokalna uprava područja Anangu Pitjantjatjara Iankunitjatjara (API) navela je da “izuzetno velike grupe kamila i drugih divljih životinja” ugrožava aboridžinsku zajednicu u potrazi za vodom.

“Uz trenutne sušne uslove, velike grupe kamila prete zajednicama i infrastrukturu, potrebna nam je kontrola”, navodi se.

Profesionalni strelci će ubiti na hiljade ovih stvorenja, a neki podaci kažu da ih ima oko 10.000. Kao i u većem delu kontinenta, Južna Australija se već nedeljama bori s ekstremno visokim temperaturama. Iako nije tako strašno pogođena kao susedni Novi Južni Vels, ova država pati od dima, suše i gubljenja prirodne populacije divljih životinja.

Državno Ministarstvo zaštite životne sredine podržava odstrel, i tvrdi da suša već postavlja „ozbiljna pitanja o dobrobiti životinja”, jer su mnoge uginule od žeđi ili su se povredile u borbi za pojilišta.

„U nekim slučajevima, tela uginulih životinja su zagadila važne izvore vode i mesta kulture”, rekao je portparol Ministarstva.

Kamile su u Australiju 1840-ih godina doneli doseljenici, koristeći ih pri istraživanju kontinenta ili za transport robe, pre izgradnje železničkih pruga. Oko 20.000 tih životinja je uvezeno iz Indije za šezdesetak godina. Kamile se smatraju se štetočinama koje kontaminiraju izvore vode i ugrožavaju krhka područja, kao i floru i faunu, masovno se razmnožavajući.

Australija ima najveću populaciju divljih kamila na svetu.