Ubica gorile kažnjen sa 11 godina zatvora

2
Foto: Profimedia

Sud u Ugandi osudio je čoveka na 11 godina zatvora zbog ubistva retke gorile prošlog meseca. Sudska presuda je velika pobeda u zaštiti ovih ugroženih životinja, prenosi RTS.

Feliks Bjamukama, lovokradica iz grada Кisoro, priznao je da je nožem na smrt izbo gorilu u nacionalnom parku, opovgnuvši svoju pređašnju izjavu da je životinju ubio iz samoodbrane nakon što ga je napala.

Ovo je prvi put da je neko u Ugandi osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo ugrožene životinje.

Rendžeri su pronašli iskasapljeno telo gorile, koji se zvao Rafiki (što znači prijatelj na jeziku svahili), u Nacionalnom parku Bvindi.

Aktivisti za zaštitu životinja iz čitavog sveta pozvali su da se krivci najstrožije kazne. Rafiki je bio predvodnik porodice od 17 gorila koja je živela u prirodnom rezervatu.

Nekoliko dana kasnije, Bjamukama je uhapšen, a kod njega su pronađeni koplje, zamke i konopac. Sa njim su bile još tri lovokradice.

Sud je utvrdio krivicu po tri tačke optužnice, a takođe je osuđen i za ubistvo dujker antilope. Ostale lovokradice čekaju suđenje.

2 KOMENTARA

  1. Kada se uzme u obzir koliko su sudjeni oni sto su ubijali Srbe ispada da je strogo kaznjen. Sad, svejedcno sto je za antilopu dobio deset a za jadnicka jednu, Naser nije dobio nijednu za par hiljada ubijenih …

Comments are closed.