“Ubi me ovo pakovanje. Odoše mi kolena na ovom betonu”: Počeci i lekcije Džefa Bezosa – Čitajte u Nedeljniku

0
EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Bilo bi to tako očekivana, šablonska priča o američkom snu, ili neka verzija “milionera iz blata”, da je na primer Džef Bezos odrastao sa samohranom majkom koja ga je dobila dok je još bila u srednjoj školi. Međutim, u Bezosovom slučaju, to je samo specifična okolnost koja je doprinela da u detinjstvu značajan deo vremena, posebno leti, provodi sa dedom na ranču u Južnom Teksasu. Njegov deda po majci, pomorski oficir koji je u karijeri, između ostalog, radio na razvoju hidrogenske bombe kao pomoćnik direktora Komisije za atomsku energiju, bio mu je prvi uzor. S jedne strane je od njega naučio – tako piše Volter Ajzakson, čuveni autor biografija znamenitih ličnosti, u predgovoru knjige “Džef Bezos – sabrani spisi: Smišljajte i istražujte” (na srpskom jeziku objavljeno u izdanju Lagune) – kako da se osloni na sebe.

Tako su, recimo, kada se pokvario buldožer, deda i unuk, u ovom slučaju mali Bezos, napravili dizalicu kako bi podigli zupčanike i popravili ih. A zajedno su i kastrirali stoku, gradili vetrenjače, ali i dugo razgovarali o granicama nauke, tehnologije i svemirskim putovanjima. S druge strane, deda ga je vodio u biblioteku, gde je mali Bezos gutao naučnofantastične knjige. I poslovni uspeh osnivača “Amazona” i njegova opsednutost svemirom, sada su svakako nešto jasniji.

Ova knjiga je, uz Ajzaksonov uvod, zbirka misli Džefa Bezosa, kroz godišnja pisma koja šalje akcionarima od ranih dana kompanije, kao i njegovih misli sakupljenih iz intervjua, govora i predavanja na različitim konferencijama.

Džef Bezos je, pre nego što je napravio najveći internet prodajni lanac, dakle, odrastao sa majkom koja je imala samo 17 godina kada je rodila. Njegov biološki otac, čije prezime ne nosi, nije bio faktor u njegovom životu. Drugi suprug njegove majke, Migel Majk Bezos, koji je sa 16 godina pobegao sa Kube u SAD, bio je njegov pravi otac.

Sve su to okolnosti koje su doprinele da Džef Bezos postane to što jeste, ali svakako da nije to što je uslovilo jedan od najvećih poslovnih uspeha 21. veka.

Moderni milijarderi 21. veka neretko imaju uzore u istoriji nauke. Ono što je za Ilona Maska Nikola Tesla, to je za Bezosa bio Tomas Edison. S tim što je, uz Edisona, njegov uzor bio i Volt Dizni.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA) KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. DECEMBRA. NAREDNI BROJ IZLAZI 13. JANUARA

Digitalnoizdanje dostupno na Nstore.rs